Njeguju li Romi u Međimurju kult nerada i vode li se načelom "Nitko nam ništa ne može"?

U MEĐIMURSKOM mjestu Pribislavec i danas je održan prosvjed roditelja čiju su djecu maltretirala djeca romskog podrijetla. Jučer na neizdrživoj vrućini, a danas na kiši. Ponukan zastrašujućim povodom njihova prosvjeda, koji je uslijedio nakon prijetnje grupe dječaka da će silovati kolegicu iz razreda te načinom izvještavanja o jučerašnjem izlasku roditelja na ulice, nezavisni zastupnik u Hrvatskom saboru Dragutin Lesar se na svom blogu pozabavio pitanjem romske manjine u Međimurju.

> Prosvjed na pasjoj vrućini: Školarci iz Pribislavca zbog napada Roma bojkotiraju nastavu

"Do prije dvadesetak godina suživot Roma i Hrvata na ovom malom prostoru mogao je poslužiti kao dobar primjer međunacionalnih odnosa. A onda je započeo proces koji danas eskalira na najgrublji način i ne vidi mu se kraja", navodi Lesar, dotičući ovog prilično nepopularnog terena manjinske problematike. Nepopularnost svrstavanja na stranu većine argumentira i kompenzira brojkama.

Primjerice, uvođenje porodiljne naknade dovelo je do njegovanja "kulta nerada", navodi on, jer su roditelji u romskim obiteljima rađanje većeg broja djece ocijenili kao dobar biznis.

"Prema mojim izračunima 2002. godine u Međimurju je s naslova porodiljnih naknada, dječjeg doplataka, zdravstvenog osiguranja na teret države i socijalnih pomoći bilo isplaćeno oko 24 milijuna kuna. Od toga iznosa Romi su primili ili je za njih plaćeno 74 posto. Podsjećam, u strukturi stanovništva oni čine 3,8 posto. Stvoren je kult nerada", smatra Lesar.

Argumentira kako je dio zajednice Roma u Međimurju zloupotrijebilo državu prema načelima "Od države možete tražiti sve" i "Nitko vam ništa ne može", te podsjeća, između ostaloga i na odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu o tužbi za diskriminaciju romske djece u međimurskim školama. Sud je, naime, prošle godine presudio da djeca Roma u Međimurju nisu bila podvrgnuta segregaciji i diskriminaciji samim time što su u nekim osnovnim školama bili formirani razredi (razredna odjeljenja) od isključivo Romske djece.

Piše i kako se pribojava da će odgovorni na ovaj prosvjed roditelja, koji je posljedica psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja njihove djece od strane učenika Roma, reagirati tek vatrogasnim mjerama te postavlja pitanje:

"I što ako u jesen , na početku nove školske godine u osnovnu školu 'Vladimir Nazor' u Pribislavcu ni u jedan razred neće biti upisan ni jedan učenik Hrvat? Oprostite, Nerom?"

R.I.
Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara