KORONAVIRUS

Njemačka bi mogla uvesti obavezno testiranje za povratnike iz područja visokog rizika

Njemačka bi mogla uvesti obavezno testiranje za povratnike iz područja visokog rizika
Foto: EPA

NJEMAČKA bi mogla uvesti obvezno testiranje na koronavirus svih osoba koje se vraćaju s godišnjeg odmora iz "rizičnih" zemalja, pošto statistika pokazuje da je broj novozaraženih u zemlji najviši u zadnja dva mjeseca, rekao je u subotu ministar zdravstva Jens Spahn. 

Ministar je za radio Deutschlandfunk kazao da vlada želi poduzeti sve što može kako bi se suzbilo daljnje širenje virusa, uz istodobno poštivanje temeljnih ljudskih prava.

"Upravo provjeravamo je li u skladu sa zakonom ako se odlučimo na obvezno testiranje, a da se pritom ne radi o narušavanju slobode pojedinca ni njegovo pravo na tjelesnu nepovredivost", kazao je Spahn.

Ministar, jedan od značajnijih članova konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, kazao je da sudske vlasti istražuju jesu li sve mjere koje se poduzimaju s ciljem suzbijanja koronavirusa u skladu s temeljnim ljudskim pravima. 

U petak su se Spahn i njegovi kolege iz 16 njemačkih saveznih država složili da će vlasti omogućiti besplatna testiranja za sve povratnike iz takozvanih "rizičnih" zemalja već u zračnim i pomorskim lukama.

Svi povratnici iz zemalja koje se smatraju visokorizičnima, a to su SAD, Brazil i Turska, moći će odmah obaviti testiranje, a svi oni koji u Njemačku stižu iz ostalih područja i zemalja bit će testirani u roku od tri dana.

Ako rezultati testiranja osobe koja se vratila iz "rizične" zemlje budu negativni, ona neće morati u ​​14-dnevnu izolaciju.

Videosnimke koje prikazuju raspojasano partijanje njemačkih turista na španjolskoj Mallorci zabrinule su njemačke vlasti koje se pribojavaju da bi se neki od njih ondje mogli zaraziti i virus donijeti kući.

Broj novozaraženih u petak se u Njemačkoj povećao na 815, podaci su Instituta Robert Koch. To je najveći prirast od sredine svibnja. U subotu je i dalje vrlo visok - zabilježen je 781 novi slučaj zaraze koronavirusom. 

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je izvijestila o globalno rekordnom prirastu broja zaraženih koronavirusom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara