Njemačka će financirati razminiravanje minskih polja na granici s Mađarskom te u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

SAVEZNA Republika Njemačka ove će godine, posredstvom njemačke humanitarne udruge "ArbeiterSamariter Bund" (ASB), u sklopu Pakta o stabilnosti, financirati razminiravanje minskih polja na granici s Mađarskom, te u Karlovačkoj i Sisačkomoslavačkoj županiji, istaknuto je danas na svečanom potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između ASBa i Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) u Sisku.

Memorandum su svečano u Sisku potpisali zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić, te pročelnik ASB-ova ureda u Hrvatskoj Hugo van Veghel i voditelj ASB-ova ureda u Ivanić Gradu Wolfgang i Rashka.

Dogovoreno je da će Njemačka ove godine financirati razminiravanje sedam minskih polja na granici s Mađarskom, blizu Baranjskoga Petrova Sela u petlovečkoj općini, u Osječko-baranjskoj županiji, površine 285 tisuća četvornih metara, dva projekta razminiravanja u Sunji i u naselju Klobučaku kod Siska, u Sisačko-moslavačkoj županiji, površine 170 tisuća četvornih metara, te projekte razminiravanja u naseljima Banskom Kovačevcu i Marušićima u lasinjskoj općini, u Karlovačkoj županiji, površine 127.480 četvornih metara.

Pročelnik ASB-ova ureda u Hrvatskoj Hugo van Veghel istaknuo je da njemačka Vlada u sklopu Pakta o stabilnosti treću godinu zaredom pomaže da se razminiraju minska polja. Zahvaljujući njihovu novcu, prošle dvije godine razminirane su površine u Petrinji, Sunji, Gvozdu, Pakracu, Lipiku, Brestovcu, Dragaliću, Vukovaru, Okučanima, Benkovcu i Islamu Grčkom.

Od godine 1998. njemačka Vlada pomogla je razminiravanju s više od četiri milijuna eura, a Hrvatskoj je pomogla i novcem koji daje na raspolaganje Europskoj uniji u sklopu CARDS-programa, u kojemu participira s oko 25 posto, istaknuo je Hugo van Veghel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić zahvalio je predstavnicima njemačke Vlade i ASB-a na dosadašnjoj pomoći u razminiravanju Hrvatske, te na volji da nastave humanitarne akcije koje će pomoći da se Hrvatska što prije očisti od mina.

Nakon potpisivanja Memoranduma u Sisku, predstavnici HCR-a i ASB-a obišli su razminirane terene u Gorama kod Petrinje i u Lasinji kod Karlovca.

(Hina) xmalj ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara