Njemačka će kažnjavati tajno snimanje intimnih dijelova tijela

Njemačka će kažnjavati tajno snimanje intimnih dijelova tijela
Ilustracija: 123rf

NJEMAČKA planira zakonski zabraniti tajno fotografiranje intimnih dijelova tijela, tzv. upskirting, najavila je danas njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht.

"Mi govorimo o odvratnim povredama intimne sfere koje trebaju biti kazneno gonjene", rekla je Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u Bundestagu.

Praksa upskirtinga, tj. tajnog fotografiranja intimnih dijelova tijela ispod suknje ili haljine trenutno se tretira kao prekršajno, a ne kazneno djelo.

"To nije dovoljno kako bi se aktivno zaštitilo pogođene i počiniteljima jasno dalo do znanja da je takva vrsta ponašanja u potpunosti neprihvatljiva", rekla je ministrica pravosuđa.

Mogu se dobiti do dvije godine zatvora

Zakonska inicijativa predviđa svrstavanje upskirtinga pod kaznena djela seksualnog uznemiravanja, za što je predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

Kazneno će biti gonjeni i oni koji ove fotografije ili snimke ustupe trećima preko interneta bez obzira na to radi li se o autorima ili ne.

Peter Biesenbach, ministar pravosuđa Sjeverne Rajne - Vestfalije, jedne od saveznih pokrajina koje su pokrenule inicijativu za zakonsku promjenu kada je u pitanju upskirting, zatražio je nedvosmisleno tretiranje ovog djela.

"Upskirting je uvijek ponižavajući i povređujući napad na privatnost“, rekao je Biesenbach tijekom rasprave u Bundestagu.

Online peticiju dviju djevojaka koje su kao žrtve upskirtinga tražile strože kažnjavanje u međuvremenu je potpisalo preko 90.000 građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara