Njemačka i dalje protiv nove UN-ove rezolucije o Iraku

NJEMAČKA vlada u petak nije željela komentirati govor američkog predsjednika Georgea W. Busha o nacrtu nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku, ali je ponovila stajalište Berlina da nema potrebe za donošenjem nove rezolucije.

Glasnogovornik vlade Thomas Steg rekao je da Berlin dijeli Bushevo mišljenje prema kojem njemačko-američki odnosi nisu trajno narušeni zbog različitih stajališta prema iračkoj krizi.

Steg je međutim rekao da, glede budućih međunarodnih nastojanja za rješavanjem iračke krize, Berlin smatra da postojeća rezolucija 1441 osigurava ´izvrsne temelje´ za daljnji rad UN-ovih inspektora koji u Iraku traže oružje za masovno uništavanje.

Njemačka ni u kom slučaju neće podržati bilo koji prijedlog koji bi dao legitimitet ratu ili bi imao ugrađene automatske mehanizme koji bi omogućili pokretanje rata.

Osim u dijelu koji se odnosi na njemačko-američko prijateljstvo, vladin glasnogovornik odbio je komentirati govor američkog predsjednika održan tijekom konferecije za tisak u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara