Njemačka i Francuska predlažu dvojno predsjedništvo EU-a

NJEMAČKA I FRANCUSKA usuglasile su prijedloge za Konvenciju EU koji u sklopu reformi institucija predviđaju uvođenje dvojnog predsjedništva Unije, priopćili su u utorak navečer u Parizu čelnici dviju zemalja.

Francuska je pristala na prijedlog Berlina da Europski parlament bira predsjednika Europske komisije, dok se Njemačka složila s francuskim prijedlogom da Europsko vijeće bira svog predsjednika na petogodišnji ili dvoipolgodišnji mandat.

´Francuska je prihvatila da predsjednika Komisije bira Europski parlament, a Njemačka je prihvatila da Europsko vijeće kvalificiranom većinom bira predsjednika s petogodišnjim ili dvoipolgodišnjim obnovljivim mandatom´, rekao je francuski predsjednik Chirac novinarima nakon radne večere sa Schroederom.

´Svaka je strana iskoračila ususret onoj drugoj´, rekao je Chirac nakon susreta na kojem su sudjelovali i ministri vanjskih poslova dviju zemalja, Dominique de Villepin i Joschka Fischer.

Ti će prijedlozi biti predstavljeni Konvenciji i članicama EU-a u srijedu.

Schroeder je taj dogovor nazvao pozitivnim razvojem u diplomatskim odnosima unutar njemačko-francuskog partnerstva u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Još jednom smo pokazali da francusko-njemački motor, koji je toliko važan za europsku integraciju, radi dobro´, rekao je Chirac.

Predsjednika Europske komisije sada biraju zemlja članice a Europarlament ga potvrđuje, dok se predsjedništvo Europskog vijeća rotira među 15 članica svakih šest mjeseci, što rezultira nedostatkom kontinuiteta.

Kritičari francusko-njemačkog prijedloga kažu da će jačanje obaju tijela dodatno usložiti proces donošenja odluka u EU, koja će se idućih godina proširiti s 15 na 25 članica, no istodobno ocjenjuju kako će to vjerojatno postati budući model vođenja Unije.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara