Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano pala

Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano pala
Foto: EPA

NJEMAČKA industrijska proizvodnja neočekivano je pala u listopadu, pokazali su danas objavljeni službeni podaci, nadovezujući se na naznake posustajanja rasta najvećeg europskog gospodarstva u četvrtom tromjesečju.

Industrijska je proizvodnja u listopadu pala 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima ministarstva gospodarstva i energetike porasla skromnih 0,1 posto.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast proizvodnje u listopadu za 0,3 posto.

Pad u svim ključnim industrijama

Podaci ministarstva pokazuju pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji, energetskom i građevinskom sektoru.

U ministarstvu pripisuju pad proizvodnje zastoju u registraciji novih automobila zbog uvedenih strožih standarda onečišćenja, poznatih pod nazivom (WLTP).

Dodatni su problem za njemačku industriju i trgovinski sukobi oko carina između SAD-a i dva najvažnija trgovačka partnera - Kine i Europske unije.

Zastoj u registracijama postupno se rješava pa bi industrija u posljednja dva mjeseca ove godine trebala zabilježiti oporavak, procjenjuju u ministarstvu.

Ipak ima i dobrih vijesti

Optimizam ulijevaju i jučer objavljeni podaci ministarstva koji signaliziraju snažnu inozemnu potražnju za njemačkim industrijskim proizvodima. Tako su nove industrijske narudžbe u listopadu neočekivano porasle, za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su gotovo stagnirale.

Posebno je snažno porasla potražnja iz inozemstva, za 2,9 posto, predvođena skokom novih narudžbi iz eurozone za 7,3 posto.

Brojke pokazuju da bi izvoz ipak mogao biti potpora najvećem europskom gospodarstvu, unatoč globalnim trgovinskim trzavicama, napominje Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara