KORONAVIRUS

Njemačka još nije dosegla vrhunac epidemije

Njemačka još nije dosegla vrhunac epidemije
Foto: EPA

NJEMAČKA još nije došla do vrhunca zaraze koronavirusom, a prema mišljenju šefa kancelarskog ureda Helgea Brauna, mjere borbe protiv širenja epidemije i dalje moraju ostati na snazi.

"Zadatak Savezne vlade je pripremiti građane na vrhunac epidemije. Vrijeme s najvećim brojem zaraženih je još pred nama", rekao je Braun za Frankfurter Sonntags Zeitung.

On je kazao kako je još uvijek cilj mjera usporavanje rasta broja zaraženih koronavirusom kako se ne bi opteretilo bolničke kapacitete.

Svi su skeptični

"Na početku širenja zaraze broj zaraženih se svaka tri dana udvostručavao. Cilj nam je da se broj zaraženih udvostručuje tek nakon deset i više dana", rekao je Braun.

Šef kancelarskog ureda, koji je odgovoran za koordinaciju u kriznim vremenima, skeptičan je glede ponovnog otvaranja škola.

"Predodžbe da će se djeca tijekom pauze držati pravila razmaka su potpuno nerealistične", rekao je Braun.

"Trebamo program pomoći gospodarstvu"

Izgleda za povratak u normalno stanje nakon uskrsnih praznika koji traju do 19. travnja umanjio je i premijer Bavarske Markus Söder kao i gradonačelnik-premijer grada-savezne pokrajine Berlina Michael Müller.

"Mislim da nije odgovorno sada govoriti o mjerama brzog povratka u svakodnevicu. 20. travnja neće odjednom sve biti isto kao i prije krize", rekao je Söder za dnevnik Bild am Sonntag.

Bavarski premijer se založio i za opsežni paket poticaja gospodarskog rasta nakon krize uzrokovane pandemijom.

"Nakon što prođe val početnih mjera pomoći poduzećima, potreban nam je program pomoći gospodarstvu", rekao je Söder.

Smanjit će porez?

Kao jednu od mjera Söder je spomenuo i smanjenje poreza te ubrzano ukidanje tzv. solidarnog prireza kojeg svi poduzetnici i zaposleni u Njemačkoj plaćaju za obnovu istočne Njemačke.

Müller smatra da će popuštanje mjera, kada jednom do toga dođe, biti postupno i polagano.

"Tako nešto kao 'dan X' kada će kriza nestati ne postoji. Ukidanje mjere će se odvijati korak po korak", rekao je Müller za Spiegel Online.

Institut Robert Koch danas je priopćio kako je u Njemačkoj 91.714 zaraženih koronavirusom, što je 5936 više nego u subotu. Broj umrlih se povećao za 184 te sada iznosi 1342. Istodobno se naglašava kako se ne radi o potpunim vrijednostima jer preko vikenda pojedini pokrajinski uredi za zdravstvo ne šalju podatke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara