Njemačka: Nakon pokrajinskih izbora u Saarlandu raste strah od radikalne desnice

NAKON uspjeha radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) na nedjeljnim izborima za parlament njemačke savezne pokrajine Saarland, u zemlji se u ponedjeljak izražava bojazan da bi ekstremno desne stranke na predstojećim izborima u saveznom pokrajinama Brandenburg i Saska mogle postići još veći uspjeh.

NPD u Saarlandu nije uspio prijeći izborni prag od pet posto, ali je s osvojenih četiri posto glasova birača ostvario iznenađujuće dobar rezultat s obzirom na to da je u ovoj pokrajini po prvi put izašao na izbore.

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD) ocijenio je da izuzetno slab odaziv na izbore, svega 55 posto, pogoduje uzletu ektremista. On je pozvao one koji iz razočaranja ili ljutnje zbog trenutačnog političkog stanja u zemlji ne izlaze na birališta da to učine ističući da svojim neizlaženjem samo pogoduju ekstremistima poput NPD-a.

Ugledni njemački politolog Peter Loesche strahuje da bi izbori u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska 19. rujna mogli za NPD i radikalno desnu Njemačku narodnu uniju (DVU) predstavljati "povijesne uspjehe" i ulazak u lokalne parlamente. "Strahujem da bi val nezadovoljstva među istočnim Nijemcima mogao najviše pogodovati desnim ekstremistima, a ne reformiranim komunistima kako se to dosad vjerovalo", zaključio je Loesche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pobjednik na nedjeljnim izborima, premijer Saarlanda Peter Mueller (CDU), optužio je za uspjeh desnih ekstremista svog prethodnika i bivšeg predsjednika SPD-a Oskara Lafontainea, koji već mjesecima agitira protiv reformske politike koju, uz potporu demokršćanske oporbe, provodi vlada kancelara Gerharda Schroedera. Lafontaine provodi jednu neodgovornu politiku koja u potpunosti ide na ruku desnim ekstremistima, zaključio je Mueller.

Za analitičare je posebice zabrinjavajuća činjenica da je porast popularnosti NPD-a najprimjetniji kod najmlađih birača. Oni smatraju da radikalno desne stranke svjesno, održavanjem predizbornih skupova ispred socijalnih ureda i burza rada, ciljaju na najslabije slojeve društva koje gospodarska kriza prve i pogađa. Stoga je, čini se, opravdana bojazan da će predstojeći izbori u istočnonjemačkim pokrajinama, gdje je nezaposlenost najveća, donijeti novi uzlet za ekstremnu desnicu.

Njemačka Kršćansko-demokratska unija ostvarila je na nedjeljnim pokrajinskim izborima pobjedu s 47,5 posto glasova, dok su socijaldemokrati (SPD) saveznog kancelara Goerharda Schroedera ostvarili najslabiji rezultat u ovoj pokrajini u zadnjih četrdeset godina osvojivši 30,8 posto, 14 posto manje nego prije pet godina. Rezultat izbora analitičari povezuju s valom prosvjeda protiv socijalnih reformi savezne vlade.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara