Njemačka, Nizozemska i Italija zbog Brexita spremaju mjere u slučaju pada burze

Njemačka, Nizozemska i Italija zbog Brexita spremaju mjere u slučaju pada burze
Foto: EPA

NJEMAČKA bi mogla poduzeti krizne mjere kako bi suzbila eventualnu paniku na tržištima ako Britanija izađe iz Europske unije bez dogovora, izjavio je danas neimenovani dužnosnik financijskog regulatora, izravno upućen u pripreme.

U slučaju naprasnog pada cijena dionica regulatori u Njemačkoj, Nizozemskoj i Italiji mogli bi privremeno trgovcima zabraniti takozvani short-selling kako bi zakočili pretjerane oscilacije cijena, kazali su za Reuters dužnosnici u tim zemljama.

Trgovci povremeno posuđuju dionice od vlasnika, prodaju ih u očekivanju pada cijene i potom otkupljuju po nižoj cijeni i vraćaju vlasniku, zadržavajući razliku. Takva praksa naziva se short-selling.

Posebno ranjivi na ekonomske posljedice Brexita

Njemački regulator za financijska tržišta BaFin vjerojatno će utvrditi skupinu kompanija posebno ranjivih na ekonomske posljedice Brexita i privremeno zabraniti short-selling njihovih dionica, kazao je drugi neimenovani upućeni izvor.

BaFin je već posegnuo za takvom mjerom za vrijeme financijske krize u proteklom desetljeću, zabranivši privremeno short-selling dionica skupine banaka i drugih tvrtki.

Ove je godine njemački regulator prvi put zabranio takve špekulacije dionicom jedne tvrtke, Wirecarda. Zabrana je bila na snazi dva mjeseca a uvedena je kako bi se ograničile snažne oscilacije njezine cijene.

Nakratko mogu obustaviti trgovinu dionicama

Tržište dionica u Frankfurtu spada među najveće u Europi i Njemačka se, sudeći prema navodima neimenovanog dužnosnika, pridružila skupini zemalja koje već pripremaju takve mjere, poput Italije i Nizozemske.

Glasnogovornik nizozemskog regulatora AFM kaže da bi u slučaju naglog rasta ili pada cijena burzovni operateri nakratko mogli obustaviti trgovinu financijskim instrumentima poput dionica.

"AFM će biti jako suzdržan u primjeni alata koji izravno zadiru u trgovanje, poput privremene zabrane short-sellinga", kazao je. "Financijska su tržišta danas puno otpornija no što su bila prije deset godina, za vrijeme financijske krize", napominje.

Ekstremne oscilacije

I talijanski regulator CONSOB mogao bi prema riječima neimenovanog dužnosnika zabraniti short-selling ako "ekstremne oscilacije" povezane s Brexitom ugroze financijsku stabilnost.

Eventualna odluka o zabrani bit će donesena u kratkom roku, bez posebne najave, ovisno o kretanjima na tržištu, naglasio je.

Ostale europske zemlje, uključujući Francusku, nisu željele otkriti što namjeravaju poduzeti u slučaju panike na tržištu zbog neuređenog Brexita. Glasnogovornik britanskog FCA kazao je da raspolažu "alatima koje mogu upotrijebiti u slučaju poremećaja na tržištu i spremni su po potrebi poduzeti mjere".

Pojačana budnost na Starom kontinentu

Iako mjere još nisu aktivirane, pripreme naglašavaju pojačanu budnost na Starom kontinentu u samoj završnici napetih pregovora Britanije i EU-a o uređenom izlasku iz članstva.

Britanski premijer Boris Johnson obećao je izvesti zemlju iz EU-a 31. listopada, bio dogovor postignut ili ne. Nije pojasnio kako namjerava zaobići zakon prema kojem zemlja ne može izaći iz Unije bez dogovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara