Njemačka obilježava 50-tu godišnjicu ustanka građana DDR-a

NJEMAČKA u utorak obilježava 50-tu godišnjicu ustanka građana Demokratske Republike Njemačke protiv sovjetskih okupatora i komunističke vladavine.

Gornji i donji dom njemačkog parlamenta, Bundesrat i Bundestag, zajedničkom se svečanom sjednicom prisjećaju događaja od 17. lipnja 1953. godine kada se protest građevinaca u Istočnom Berlinu, zbog loših uvjeta rada i niskih nadnica, pretvorio u sveopći ustanak protiv sovjetskih i domaćih komunističkih vlasti.

U predvečerje, 16. lipnja 1953., samo je u Berlinu na ulice izišlo više od 100.000 građana koji su tražili slobodne izbore i oslobađanje političkih zatvorenika. Ustanak su 17. lipnja ugušili sovjetski tenkovi i snage "narodne policije" DDR-a.

Tom prilikom je prema službenim procjenama poginulo najmanje 125 prosvjednika a u danima nakon ustanka uhićeno je nekoliko desetaka tisuća osoba od kojih su neke bile osuđene na smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački predsjednik Johannes Rau, kancelar Gerhard Schroeder te predstavnici parlamentarnih stranka bili su prije svečane sjednice parlamenta nazočni i ekumenskoj službi u berlinskoj katedrali.

Markus Meckel, borac za ljudska prava u DDR-u, u svom je govoru prilikom polaganja vijenaca na gradskom groblju, događaje od 17. lipnja 1953. opisao kao "značajnu točku u njemačkoj mirovnoj povijesti koja treba ponovno biti otkrivena". Meckel je ustanak u DDR-u doveo u vezu s kasnijim ustancima protiv komunističkih i sovjetskih vlasti u zemljama tadašnjeg Varšavskog pakta.

Do pada Berlinskog zida 17. lipanj se u Zapadnoj Njemačkoj slavio kao nacionalni praznik da bi ga od 1990. zamijenio 3. listopad - Dan njemačkog ujedinjenja.

(Hina) nk nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara