Njemačka posreduje između SAD-a i Rusije u sporu oko nuklearnih raketa

Njemačka posreduje između SAD-a i Rusije u sporu oko nuklearnih raketa
Foto: Hina/EPA

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Heiko Maas zatražio je u srijedu od Rusije da objavi informacije o dometu nuklearnih raketa kako bi se spasio sporazum iz doba hladnog rata o kontroli nuklearnog naoružanja.

>> Rusija pokazala nove rakete, SAD tvrdi: Krše sporazum o kontroli oružja

Početkom tjedna SAD je pozvao Rusiju da uništi novi sustav krstarećih raketa Iskander-M 9M729 koji po njima predstavlja "izravno i kontinuirano kršenje" Sporazuma o eliminaciji nuklearnih raketa kratkog i srednjeg dometa (INF).

Američki izaslanik na UN-ovoj konferenciji o razoružanju Robert Wood kazao je da sustav može nositi konvencionalne. ali i nuklearne rakete i da, s obzirom na domet od 500 do 1.500 kilometara, predstavlja "moguću i izravnu prijetnju Europi i Aziji".

Budući da INF, sklopljen 1987. godine, zabranjuje rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara, SAD traži od Rusije da uništi sporni sustav.

Rusi: Naše rakete ne krše sporazum, domet im je do 480 kilometara

Zapovjednik ruskih topničko-raketnih postrojbi general-bojnik Mihail Masvejevski jučer je opovrgnuo tvrdnju da rakete predstavljaju povredu sporazuma, ističući da im tvorničke postavke omogućuju maksimalni domet od 480 kilometara.

Ruska vlada spremna je pokazati rakete, ali je Washington otklonio tu ponudu.

Njemački ministar vanjskih poslova Maas istaknuo je nakon jučerašnjeg sastanka u Washingtonu s američkim kolegom Mikeom Pompeom da spremnost Moskve da pokaže projektile neće biti dovoljna.

"Rusija zasada nije spremna na punu transparentnost", kazao je ministar Maas na konferenciji za novinare. "Iskazana su određena očekivanja i lopta je još uvijek na ruskoj strani terena", dodao je.

Heiko Maas u Moskvi lobirao za spas nuklearnog sporazuma

Prošlog je tjedna Maas u Moskvi lobirao kod ruskog kolege Sergeja Lavrova kako bi pokušao spasiti sporazum. Isto je učinio i u razgovoru s Pompeom u Washingtonu tijekom trodnevnog posjeta SAD-u.

Uoči odlaska iz Washingtona Maas je ponovo pozvao Moskvu da "se riješi zabranjenih krstarećih raketa i omogući provjeru tog postupka. I dalje nam je važna bliska koordinacija unutar NATO-a, što vrijedi i za moguću budućnost bez INF-a", naglasio je njemački ministar.

Vijeće NATO-a i Rusije raspravljat će o toj temi na sastanku zakazanom u petak.

Njemačka je odlučila preuzeti veću odgovornost na međunarodnoj razini na početku dvogodišnjeg članstva u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Maas bi tijekom dana trebao otputovati u New York, gdje će sudjelovati na skupu UN-a u promjeni klime.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara