Njemačka sklona Britanskoj, a ne Francuskoj ideji o EU-ovoj obrani

NJEMAČKI ministar obrane Peter Struck izrazio je u petak razumijevanje za britanski prijedlog da se unutar NATO-a ustanovi tijelo za planiranje obrane u Europskoj uniji, što je otklon od francuskoga plana stvaranja nezavisnoga EUova stožera.

"Nema smisla stvarati dvostruke strukture", rekao je Struck na konferenciji njemačke socijaldemokratske stranke u Berlinu.

"Potrebne su nam ćelije za planiranje... To mogu biti ćelije unutar SHAPE-a", rekao je. "Nije potreban posebni europski stožer".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SHAPE je Glavni stožer savezničkih snaga u Europi (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), a smješten je u Monsu na jugu Belgije.

Čelnici Francuske, Njemačke, Belgije i Luksemburga, zemalja koje su kritizirale američku invaziju na Irak, razljutile su Washington i saveznike poput Britanije i Španjolske kad su u travnju predložile da se osnuje stožer za vojno planiranje EU-a, neovisan od NATO-a.

Washington tvrdi da bi to bilo nepotrebno dupliciranje NATO-ovih struktura i potkopavanje NATO-ova statusa jamca sigurnosti u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara