Njemačka vlada odobrila nacrt zakona po kojem migranti iz EU ne mogu dobiti socijalnu pomoć

Njemačka vlada odobrila nacrt zakona po kojem migranti iz EU ne mogu dobiti socijalnu pomoć

Foto: FAH

NJEMAČKA vlada je odobrila nacrt zakona kojima bi isključila migrante iz Europske unije iz sustava socijalne pomoći. Predlažu zabranu koja podrazumijeva da se prvih pet godina boravka u Njemačkoj migranti ne mogu uključiti u sustav niti koristiti naknadu za nezaposlene.

Ministrica rada Andrea Nahles smatra da je odluka federalnog suda kojom su građani EU dobili pravo zahtijevati naknadu nakon šest mjeseci boravka u Njemačkoj, ohrabruje "turizam socijalne pomoći". Navela je kako nepošteno opterećene općine moraju potrošiti 800 milijuna eura godišnje na 130 tisuća građana EU, koji su registrirani kao tražitelji posla, prenosi The Guardian.

"Ono što je jasno jest da oni koji žive, rade i plaćaju doprinose imaju legalno pravo na naknade našeg socijalnog sustava. Ali oni koji nikad nisu ovdje radili i ovisni su o našoj financijskoj podršci kako bi mogli podmiriti osnovne životne troškove, se mogu prijaviti u vlastitoj državi za ta sredstva." izjavila je.

Nacrt su kritizirali zeleni i lijevo orijentirana stranka Linke koji se pitaju u kojem će se smjeru razvijati EU. Iz konfederacije zanatskih udruženja, Annelie Buntenbach je rekla da svaka osoba koja živi u Njemačkoj ima pravo na sigurnost humanog življenja, koje ne bi trebalo ovisiti o nacionalnosti.

Nacrt ide u Bundestag, gdje će vjerojatno biti izglasan u zakon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara