Njemačka zabrinuta zbog mogućnosti da je Al-Qaeda odgovorna za napade u Madridu

NJEMAČKI dužnosnici upozorili su u petak da bi, utvrdi li se da je teroristička mreža al Qaida odgovorna za bombaške napade u Madridu, ugrožena mogla biti i sigurnost u Njemačkoj.

"To bi bila nova situacija", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily za televizijsku postaju ARD.

"Pokaže li se da je to al-Qaida, mi u Njemačkoj imali bismo dodatni problem", rekao je Dieter Wiefelspuetz, glasnogovornik vladajućih socijaldemokrata (SPD).

Schily je ipak naglasio da njegovom ministarstvu nisu poznate nikakve nove, konkretne prijetnje, napominjući da je moguće da je napade u Madridu izvela i baskijska separatistička organizacija ETA.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Rainer Lingenthal rekao je da je Njemačka ionako u stanju pripravnosti, te da dodatne antiterorističke mjere nisu potrebne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina povezana s al-Qaidom preuzela je u četvrtak odgovornost za terorističke napade u Madridu u pismu poslanom arapskom listu Al-Quds al-Arabi u kojem je također zaprijetila novim napadima na SAD.

U napadima u Madridu poginulo je najmanje 198 ljudi, a oko 1.500 je ozlijeđeno.

Glasnogovornik njemačkog kancelara rekao je da će napadi, najgori u europskoj povijesti, vjerojatno biti na dnevnom redu summita EU-a u Bruxellesu kasnije ovoga mjeseca.

Napadi u Madridu u Njemačkoj su dodatno raspirili raspravu o tome trebaju li njemačke oružane snage imati ulogu u pitanjima unutarnje sigurnosti.

Ministar obrane Peter Struck odbacuje mogućnost raspoređivanja vojske unutar njemačkih granica, no oporbeni konzervativci traže da i Bundeswehr dade svoj doprinos unutarnjoj sigurnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara