Njemačke vlasti odbile zahtjev Egipta: Bista zagonetne kraljice Nefertiti ostaje u Berlinu

Tekst: S.C.H.
Foto: Wikipedia

NJEMAČKE vlasti odbile su zahtjev Egipta i zabranile povratak vrijednog umjetničkog djela, biste egipatske kraljice Nefertiti, u Kairo, uz konstataciju da je djelo iznimno vrijedno i vrlo osjetljivo, te da bi ga transport mogao oštetiti, objavio je BBC.

Poprsje zagonetne kraljice Nefertiti jedan je od najvrjednijih i najatraktivnijih izložaka muzeja u Berlinu, no egipatske vlasti, koje su u nekoliko navrata zahtijevale povratak umjetnine u Egipat, tvrde kako su tadašnje pruske vlasti do nje došle na ilegalan način, odnosno švercom.

Egipatski stručnjak za umjetnine Zahi Hawass BBC-u je izjavio kako je pruski arheolog Ludwig Borchardt, koji je 1913. godine vršio iskapanja u Egiptu, bistu ilegalno iznio iz zemlje, a kako bi prevario tadašnje egipatske vlasti i prikrio njezinu stvarnu vrijednost umjetninu je oblijepio slojem ilovače. Borchardt je bistu odnio u Njemačku, odnosno tadašnju Prusku. Egipatske su vlasti već 1930. godine zatražile povratak biste u matičnu zemlju, no tada su, kao i u nekoliko navrata kasnije, bili odbijeni.

Njemačke vlasti, naime, tvrde da je tadašnja Pruska do umjetnine stare više od 3.300 godina došla legalno. S tim se stavom slaže i direktorica muzejske kolekcije berlinskog muzeja Friederike Seyfried, koja  tvrdi da je "pozicija njemačke strane jasna i nedvosmislena", te da je Pruska država umjetninu nabavila na posve legalan način.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara