Njemački i ruski obavještajci rade na oslobađanju izraelskih vojnika

NJEMAČKA obavještajna služba radi s ruskim kolegama kako bi pokušala osigurati oslobađanje dvojice izraelskih vojnika koje drži Hezbollah i još jednog koji je u rukama Hamasa, objavile su u petak njemačke novine Berliner Zeitung.

Njemački i ruski ministri vanjskih poslova, Frank-Walter Steinmeier i Sergej Lavrov, dogovorili su zajedničku operaciju nakon što je Hamas oteo jednog izraelskog vojnika krajem lipnja.

Steinmeier i Lavrov produljili su tu misiju kada je Hezbollah zarobio dva vojnika 12. srpnja, pišu novine ne navodeći izvor svojih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija Hezbollaha izazvala je izraelsku ofenzivu u Libanonu u kojoj je ubijeno više od 300 ljudi. Gerilska skupina, koja je ubila 29 ljudi u Izraelu, traži razmjenu zatvorenika sličnu onoj koju je provela uz posredovanje Njemačke 2004.

Izrael je također pokrenuo ofenzivu u pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi pokušao osloboditi vojnika kojeg je zarobio Hamas. U toj je ofenzivi poginulo oko 110 ljudi, od kojih više od pedesetak militanata.

Izrael je u četvrtak pozdravio bilo kakvu pomoć Njemačke, ali je priopćio da neće razmatrati razmjenu zarobljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara