Njemački industrijalci pozvali vladu da im smanji poreze i namete

Njemački industrijalci pozvali vladu da im smanji poreze i namete
Foto: EPA

NJEMAČKA vlada mora smanjiti porezna i regulatorna opterećenja kompanijama zbog gospodarskog usporavanja, poručuju iz udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

"Opterećenje ovdašnjih kompanija u posljednje je vrijeme značajno poraslo u usporedbi s ostatkom svijeta", upozorio je u četvrtak predsjednik DIHK-a Eric Schweitzer.

Apelira stoga na vladu u Berlinu da zaustavi taj trend, čime bi se odaslao važan signal u strukturnom i gospodarskom smislu.

Posebno upozorili na cijenu struje

Predsjednik DIHK-a posebnu je pozornost skrenuo na cijene električne struje. Mnoge kompanije po njegovim riječima trpe izraženije pritiske povezane ponajprije sa cijenama električne energije i drugih energenata i s posljedičnim rizikom po razvoj poslovanja.

Upozorio je kako je struja za srednja poduzeća u Njemačkoj dvostruko skuplja nego za kompanije te veličine u susjednoj Francuskoj, koja je među njihovim najvećim konkurentima na globalnom tržištu

Njemačke kompanije, po njegovim riječima, također su više porezno opterećene u usporedbi sa svijetom.

Kritizirao i birokraciju

Predsjednik DIHK-a također je kritizirao sve veće obveze po pitanju izrade dokumentacije, pored složenih postupaka registracije i davanja dozvola.

Vlada je prepolovila projiciranu stopu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini na svega 0,5 posto. U 2020. očekuje oporavak aktivnosti, uz stopu rasta od 1,5 posto. 

Ministar gospodarstva Peter Altmaier iz CDU-a zagovara smanjenje poreza, nameta i birokratskih prepreka za korporativni sektor.

Glasnogovornica ministra financija Olafa Scholza iz SPD-a odgovara pak da u tom ministarstvu ne vide potrebu za temeljitom reformom poreznog sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara