Njemački kardinal ispričao se žrtvama svećeničkog seksualnog zlostavljanja

Njemački kardinal ispričao se žrtvama svećeničkog seksualnog zlostavljanja
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Njemačke biskupske konferencije kardinal, Reinhard Marx, danas se ispričao tisućama žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i zamolio ih za oprost.

"Crkva je predugo osporavala, skrivala i odvraćala pogled od zlostavljanja. Za sve propuste i za svu bol žrtve molim za oprost”, rekao je na predstavljanju izvješća o seksualnom zlostavljanju u Fuldi kardinal Marx.

"Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju"

On je rekao kako se srami zbog toga što se to sve događalo kako se ne bi naudilo instituciji Crkve i kako bi se zaštitili biskupi i svećenici.

"Nismo slušali žrtve i to ne smije ostati bez posljedica. Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju i ja ih u potpunosti razumijem", rekao je Marx.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je uoči jesenskog skupa njemačke crkve koji je danas počeo u Fuldi najavio neke strukturne promjene unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

"Suočavanje s ovim slučajevima tek započinje"

"Radi se o prekretnici za Katoličku crkvu u Njemačkoj i šire. Današnjim predstavljanjem suočavanje s ovim slučajevima i posljedicama nije okončano nego tek započinje", rekao je Marx.

Iz izvješća predstavljenog u Fuldi proizlazi da je između 1946. i 2014. "najmanje 1670 predstavnika Crkve zlostavljalo 3677 maloljetnika". Iz toga proizlazi da je 4,4 posto ispitanih dušobrižnika počinilo zločin nad maloljetnicima.

"Ispovijed je također odigrala ulogu"

Koordinator Studije o seksualnom zlostavljanju Harald Dressing izrazio je zaprepaštenje rezultatima studije.

"Događaji ukazuju na to da unutar Crkve postoje strukture koje olakšavaju zlostavljanje. U to spada zloupotreba klerikalne moći, ali i celibat te odnos prema seksualnosti posebice prema homoseksualnosti", rekao je Dressing.

On je dodao kako je i institucija ispovijedi "odigrala ulogu jer su je počinitelji zloupotrijebili u vlastitu korist", zaključio je Dressing.

Predsjednica organizacija za zaštitu žrtava Bijeli prsten, Roewita Müller-Piepenkoetter zaključila je kako Crkva problem zlostavljanja "nema pod kontrolom i da se takvi slučajevi mogu očekivati i u budućnosti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara