Njemački konzervativac pozvao London: Recite nam što želite

Njemački konzervativac pozvao London: Recite nam što želite
Foto: EPA

ODGODA krajnjeg roka planiranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije 29. ožujka ima smisla samo ako London iznese planove o nastavku cijelog procesa nakon što su britanski zastupnici odbili nacrt dogovora o Brexitu, rekao je njemački konzervativac Manfred Weber u četvrtak za njemački radio.

"Aktualna pitanja samo se odgađaju ako kupujete vrijeme. Prečesto smo to činili proteklih mjeseci i godina", ustvrdio je Weber, koji se ove godine natječe za mjesto predsjednika Europske komisije, za Radio Deutschlandfunk. 

"Recite nam što želite. Onda ćemo biti spremni pregovarati", rekao je.

Prethodno je britanska premijerka Theresa May pozvala u srijedu navečer zastupnike da zajedno nastave raditi na Brexitu nedugo nakon što je u parlamentu preživjela glasanje o povjerenju vladi te je istaknula kako će "vlada nastaviti raditi na tome da ispoštuje odluku birača o Brexitu".

May je predložila niz sastanaka s parlamentarcima i stranačkim čelnicima kako bi odlučili što i kako dalje. Sastanci su trebali početi već iste večeri. 

Zastupnici su u srijedu navečer izglasali povjerenje konzervativnoj premijerki, unatoč tome što je dan ranije njezin plan za Brexit pretrpio povijesni poraz.

May sada ima rok do ponedjeljka da parlamentu predstavi plan B. Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. 

Zastupnici su uvjerljivom većinom u utorak navečer odbacili premijerkin plan za Brexit, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara