Njemački ministar financija: Nećemo se zaduživati

Njemački ministar financija: Nećemo se zaduživati

NJEMAČKI ministar financija Olaf Scholz isključio je mogućnost novog zaduživanja radi poticanja posustalog gospodarskog rasta, pripisujući slabljenje aktivnosti vanjskim faktorima poput trgovinskih sukoba i izlaska Britanije iz Europske unije bez dogovora.

Njemačka je vlada ovog tjedna prepolovila procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini na 0,5 posto, a partneri u Europskoj uniji i Međunarodni monetarni fond (MMF) traže od njih da povećaju ulaganja.

Njemački ministar: Naše gospodarstvo samo nešto sporije raste, daleko smo od recesije

"Naše gospodarstvo samo nešto sporije raste, što je daleko od recesije", odgovorio je njemački ministar financija u danas objavljenom intervjuu za BBC.

"Ako je vaše gospodarstvo uključeno u globalne tokove, ako ste veliki izvoznik i uvoznik, sva kretanja u svjetskom gospodarstvu utjecat će i na kretanja u vašoj zemlji. Znamo da svjetsko gospodarstvo usporava, a znamo i zašto. Razlozi su uglavnom političke prirode", kazao je Scholz.

Razlozi su prema njegovim riječima trgovinski sporovi između SAD-a i Kine i neizvjesnost koju generira Brexit, a ne strukturni problemi poput slabih ulaganja.

"Sasvim se slažem sa svima onima u Njemačkoj koji tvrde da se ne bismo trebali dodatno zaduživati", naglasio je njemački ministar financija.

"Jako je dobar stav da je Njemačka dovoljno zadužena, da dug ne bismo trebali povećavati i da bismo se trebali držati propisa da javni dug ne treba povećavati", poručuje Scholz.

Odobreno porezno rasterećenje obitelji u ukupnom iznosu 10 milijardi eura godišnje, veća potrošnja na mirovine i socijalnu skrb i ulaganja u digitalizaciju, infrastrukturu i istraživanje i razvoj trebali bi biti dovoljni da gospodarstvo raste dobrim tempom, zaključuje.

U Njemačkoj je od 2011. na snazi zakon koji obvezuje vlasti na saveznoj i lokalnoj razini da u roku od pet do sedam godina svedu strukturni proračunski deficit na nulu, podsjeća Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara