Njemački ministar financija: Prijetnja S&P-a je dobra za eurozonu

Foto: AFP

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schaeuble smatra kako upozorenje Standard & Poor'sa da bi mogli smanjiti kreditni rejting za 15 zemalja eurozone ima i svoju dobru stranu, jer će natjerati europske političare da se ozbiljno i hitno pozabave problemima.

Prijetnja S&P-a stigla je samo nekoliko sati nakon što su Merkel i Sarkozy u Parizu definitivno odredili da je "fiskalna unija" sljedeći potez koji treba isprobati u rješavanju krize, a Schaeuble smatra kako će ta prijetnja ujedno biti i poticaj da se što prije prihvate prijedlozi dvoje najmoćnijih europskih političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Činjenica je da čitavo svjetsko tržište trenutno nimalo ne vjeruje Europi. Ovo upozorenje samo će nas potaknut da provedemo ono što smo se dogovorili. Ići ćemo korak po korak i vratiti povjerenje investitora", prenosi Bloomberg Schaeublove riječi.

Zašto baš sad, pred najvažniji summit u Bruxellesu?


Međutim, ne dijele svi mišljenje njemačkog ministra financija. Njegov luksemburški kolega Jean-Claude Juncker smatra kako je ovo upozorenje zapravo ničim izazvan napad na zemlje koje se svim silama trude da poduzmu sve raspoložive mjere kako bi smanjile deficit. "Ne mogu ne primijetiti kako je obavijest došla iz vedra neba, ali baš pred početak velikog summita u Bruxellesu. To ne može biti slučajnost", kazao je Juncker.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara