Njemački ministar financija želi postati šef socijaldemokrata

Njemački ministar financija želi postati šef socijaldemokrata
Foto: EPA

NJEMAČKI ministar financija Olaf Scholz kandidirat će se za vođu njemačkih socijaldemokrata (SPD), kazala je danas glasnogovornica te stranke.

Uspije li u tome, to bi povećalo stabilnost krhke koalicije kancelarke Angele Merkel, u koju je SPD nerado ušao prošle godine nakon izbora 2017.

"Spreman sam kandidirati se ako to želite", rekao je 61-godišnji Scholz troje prijelaznih vođa stranke u telefonskom razgovoru, prenosi Der Spiegel, dodajući da se oni tome nisu usprotivili. Glasnogovornica SPD-a potvrdila je tu vijest.

Scholz je najviši dužnosnik koji se do sada kandidirao za tu dužnost. Nedavna anketa pokazala je da je on drugi po popularnosti kandidat i za novog kancelara. Popularan je zahvaljujući dijelom svojoj odlučnosti da proračun bude uravnotežen.

Scholz i dalje želi biti ministar

Potpora SPD-u gotovo se prepolovila na oko 12 posto otkako su ušli u Merkelinu vladu. Lijevi krugovi unutar stranke žele da se stranka povuče iz vlade i konsolidira u oporbi. Scholz se tome protivi i ističe da želi da stranka odradi mandat do kraja, do 2021.

Neki žele i da stranka formira vladu sa Zelenima i krajnje lijevom strankom Ljevicom.

Merkel je ovaj tjedan isključila mogućnost da vodi konzervativnu manjinsku vladu ako ih SPD napusti. 

Bivši gradonačelnik Hamburga planira se za predsjedanje strankom natjecati zajedno s još jednom kolegicom. Nije još poznato tko će to biti. Izvor iz SPD-a rekao je da želi ostati ministar financija čak i ako postane predsjednik stranke.

SPD je u lipnju imenovao tročlano prijelazno predsjedništvo nakon ostavke predsjednice Andree Nahles zbog lošeg rezultata stranke na izborima za Europski parlament.

Izbori za novog vođu stranke održat će se u prosincu.

Zajedničku kandidaturu za predsjedanje strankom najavili su također Ralf Stegner i Gesine Schwan, kazavši da žele izvući stranku iz "egzistencijalne krize".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara