Njemački ministar za masakr u Muenchenu okrivio nasilne video igre

Njemački ministar za masakr u Muenchenu okrivio nasilne video igre

Foto: Hina, Press

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da su nasilne video igrice inspirirale mladog Iranca koji je u petak u Muenchenu ubio devetoro ljudi.

"Golemi broj igrica na internetu koje veličaju nasilje bez sumnje je ostavio traga na počinitelja", rekao je ministar nakon sastanka sigurnosnog stožera savezne vlade na kojem se raspravljalo o ubilačkom pohodu 18-godišnjaka u glavnom gradu Bavarske.

Dodao je da se radi o "djelu pojedinca" koji je dosad bio "potpuno nepoznat" vlastima i odbacio bilo kakvu povezanost s islamističkom scenom.

De Maiziere je upozorio na to kako je potrebna "funkcionirajuća okolina" kako bi se ne vrijeme otkrilo ponašanje koje vodi tragedijama poput one u Muenchenu.

"Ono što nam je potrebno su građani koji obraćaju pozornost", rekao je de Maiziere i dodao kako postoje indicije da je 18-togodišnji Ali David Sonboly, sin useljenika iz Irana, bio žrtva mobinga u školi.

Većina njegovih žrtava, njih 7, su maloljetnici stranog porijekla. Među njima su i tri državljana Kosova koji su živjeli u Muenchenu.

Prema informacijama medija, 18-ogodišnji Sonboly je preko Facebooka žrtve namamio u restoran brze hrane McDonalds, blizu trgovačkog centra Olympia, nudeći im besplatne obroke.
 
Nakon što je u restoranu i trgovačkom centru ubio 9 i ozlijedio 16 osoba, počinitelj je u obližnjem parku počinio samoubojstvo.

Kancelarka Angela Merkel u subotu je uputila sućut obiteljima poginulih i pohvalila policiju u glavnom gradu Bavarske za njihovo "izuzetno profesionalno" djelovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara