Njemački policajci su nasilni, ali žrtve ih često ne prijavljuju

Njemački policajci su nasilni, ali žrtve ih često ne prijavljuju
Foto: EPA

I U NJEMAČKOJ građane zabrinjava policijsko nasilje. Jedno novo istraživanje pokazuje da takvih incidenata vjerojatno ima daleko više nego što pokazuju službene statistike, piše Deutsche Welle.

Žrtve policijskog nasilja u Njemačkog često ne prijavljuju svoje napadače i mnogo puta nitko zbog toga ne odgovara, pokazuje novo istraživanje Sveučilišta Ruhr u Bochumu.

Tijekom 2018. godine njemački javni tužitelji zabilježili su 2000 slučajeva ilegalnog policijskog nasilja. Međutim, tim kriminologa s profesorom Tobiaasom Singelnsteinom na čelu, utvrdio je da policijskog nasilja možda ima i pet puta više nego što pokazuju službene statistike.

Stručnjaci sa Sveučilišta Ruhr također su otkrili da su najvećem riziku izloženi prosvjednici koji sudjeluju u političkim akcijama.

Jedna od autorica studije, Laila Abdul-Rahman, kaže da ju je iznenadio vrlo mali broj prijava i pokrenutih istraga. "Ljudi pretpostavljaju da njihova prijava neće ništa promijeniti", kaže ta kriminologinja.

Kad se radi o nasilju na političkim protestima, istražni organi pokrenuli su postupak u samo devet posto slučajeva. Kad je riječ o sukobima navijača i policije na nogometnim stadionima, do pokretanja kaznenog postupka dođe u samo 16 posto slučajeva navodnog policijskog nasilja. Uz to, većina tih prijava se kasnije odbaci zbog nedostatka dokaza.

Policajci osporavaju rezultate

Jedan od razloga za nizak broj prijava, kako kaže Abdul-Rahman, jest to što odvjetnici često savjetuju demonstrantima i navijačima da ne podnose tužbu jer tako povećavaju i šanse da se sami suoče s tužbom. Uz to, teško je identificirati uniformirane policajce kad nastupaju kao velika grupa, a i ne postoji jasna razlika između policije i organizacija koje su zadužene za obradu žalbi protiv policije, dodaje ta suradnica Sveučilišta Ruhr.

Sindikat njemačke policije (GdP) na rezultate studije reagirao je sa skepsom. Izdano je priopćenje za javnost u kojem se zahtijeva "objektivno razjašnjenje".

"Naravno da je svaki slučaj ilegalnog policijskog nasilja problem u državi s vladavinom prava", kaže predsjednik sindikata Oliver Malchov. "Ali bi također bilo problematično kad bi se izgubilo povjerenje u državu i njenu sposobnost da pristupi kaznenom gonjenju policajaca optuženih za nasilno ponašanje, i to nepristrano i u skladu s prihvaćenim pravilima", dodaje.

Malchov strahuje da bi pad poštovanja njemačke policije mogao dovesti do još opasnijeg nasilja između policijskih službenika i građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara