Njonjo ostaje predsjednik sabora, Plenković otkrio kome idu još neke funkcije

Njonjo ostaje predsjednik sabora, Plenković otkrio kome idu još neke funkcije
Screenshot: Index

PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon završetka sjednica najvažnijih tijela stranke. 

"Održali smo sastanak i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora. Još smo jednom u najširem formatu analizirali rezultate izbora za Hrvatski sabor koji nas dodatno obvezuje na angažman i rad u interesu svih hrvatskih građana. Danas smo raspravili i predstojeće korake koji će uslijediti, a to je promjena arhitekture vlade, tehnologija odabira ministara, dogovor s partnerima, dakle osam manjinskih zastupnika plus HNS i Reformisti. Imamo već 76 potpisa, oni su spremni. Pričekat ćemo proglašenje ovih konačnih rezultata, ovih ponovljenih izbora u Raši, i nakon toga, ja vjerujem u dogovoru s predsjednikom, dogovoriti primjeren termin sredinom idućeg tjedna za sazivanje novoizabranog hrvatskog sabora", kazao je Plenković. 

"Danas je na moj prijedlog imenovan novi glavni tajnik Krunoslav Katičić, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu državne imovine koji je sada ujedno od idućeg tjedna i saborski zastupnik. Zahvalili smo dosadašnjem glavnom tajniku koji će biti ponovno predsjednik Hrvatskog sabora. Predložio sam da potpredsjednici Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a i dalje budu akademik Željko Reiner i Ante Sanader i da Branko Bačić ponovno bude predsjednik kluba HDZ-a u saboru. Drago mi je da ćemo Tomo Medved i ja koji smo dobili veliko povjerenje na unutarstranačkim izborima funkcionirati i na razini vlade i na razini stranke kao jedan dvojac koji zajednički vodi i HDZ i koordinira sve na razini gradova i općina, na tragu istih vrijednosti i zajedničke politike. Kolege su podržale sve ove odluke i dali potporu i postignutom dogovoru za postizanje parlamentarne većine", rekao je Plenković. 

Što se tiče smanjenja broja ministarstava i sastava ministara prije sastanka je rekao da se još vode razgovori te da će arhitektura nove vlasti biti poznata u četvrtak. Potvrdio je da će potpredsjednik vlade bez portfelja biti SDSS-ov Boris Milošević te da je taj prijedlog usklađen s njim. 

Nakon sastanka je ponovio da će vlada biti nešto manja nego danas te da će još sutra i prekosutra biti konzultacija oko "pojedinih finesa za resore".

Medved ostaje ministar branitelja i potpredsjednik vlade, u vladi ostaje i Grlić Radman

Potvrdio je i da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade. Time je potvrdio da neće biti spajanja Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja.

Što se tiče sastanka s predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušle u sabor, pojasnio je kako on vidi cilj tog sastanka.

"Nije to nikakav plenarni sastanak s više stranaka, nego jedan razgovor aktualnog i budućeg predsjednika vlade s čelnim ljudima onih stranaka koji su izabrane o tome kakvi su naši planovi, da im kažemo direktno, da otvorimo jednu vrstu dijaloga", kazao je i dodao:

"Moja poruka je bila vrlo jasna - radi dijaloga, izravnog upoznavanja s predsjednicima stranaka o problemima koje hrvatsko društvo ima. Smatrali smo da će takvi razgovori biti korisni i dobri. Ako netko misli da će time dobiti nekakve poene - neće."

Govorio je i o mogućoj podršci vladi još nekih zastupnika osim 76 koji joj već sada daju potporu.

"Jasan stan središnjeg odbora je sljedeći: ukoliko netko od izabranih zastupnika ima iz nekih svojih razloga - želje za stabilnošću zemlje, potpore vladi - namjeru podržati našu većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno. Nema nikakvih snubljenja. Postoji normalan razgovor između ljudi kojima je hrvatski narod dao povjerenje. Onaj tko još živi u nekakvom modu natjecanja treba se prisjetiti kako je hrvatski narod glasao, tko ima većinu. Nemamo razloga nadmetati se na taj način", dodaje.

Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, kazao je zaključno Plenković.

Medved kaže da će biti od 15 do 18 ministarstava, sad ih je 20

Tomo Medved je za HRT izjavio da će broj ministarstava biti između 15 i 18. Sada ih je 20. 

"Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu ove vlade", rekao je Medved dodajući da neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu te da organizacija oslikava prioritete i ono što je u programu HDZ-a."

Objasnio je zašto se odustalo od pripajanja Ministarstva branitelja Ministarstvu obrane.

"HDZ i predsjednik Andrej Plenković u ovoj prigodi odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija, koliko je važan njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine", poručio je Medved.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara