Njonjo se sastao s crnogorskim kolegom, pričali o sporovima između dvije zemlje

Njonjo se sastao s crnogorskim kolegom, pričali o sporovima između dvije zemlje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović pozvali su na daljnje osnaživanje suradnje i dijaloga između dvije zemlje, a posebice u rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja na temelju međunarodnog prava, stoji u službenom priopćenju.

Čelnici dvaju parlamenata sastali su se u Budvi uoči Konferencije predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative.

Dobri bilateralni odnosi

"Sugovornici su potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose temeljene na partnerstvu i međusobnom uvažavanju. Pozdravljeno je intenziviranje susreta na svim razinama, uključujući i onu parlamentarnu. Zajedničko članstvo u NATO-u treba biti dodatna osnova za daljnje osnaživanje suradnje i dijaloga, a posebno za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja u duhu međusobnog uvažavanja, dobrosusjedskih odnosa i na temelju međunarodnog prava", priopćio je saborski ured za odnose s javnošću.

Dvije strane, dodaje se u priopćenju, uvažavaju i pozitivnu ulogu manjina u povezivanju dviju država, a predsjednik Jandroković istaknuo je i važnost uvažavanja kulturnog identiteta i povijesnih činjenica, posebno kada su u pitanju Hrvati u Crnoj Gori.

Zajednička nominacija Bokeljske mornarice

"U duhu dobrosusjedskih odnosa i partnerstva, zajednička nominacija Bokeljske mornarice za UNESCO-ov popis nematerijalne baštine imala bi višestruko pozitivan učinak", kazao je Jandroković, dodavši da za osnaživanje položaja manjina u obje države treba dati punu potporu radu Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu manjina i provedbi njegovih preporuka.

Također je naglasio da Hrvatska kontinuirano pruža potporu europskom putu Crne Gore te je spremna uvijek konkretno pomoći. Prema priopćenju, Hrvatski sabor je na zastupničkoj i na administrativnoj razini spreman pomoći prenošenjem znanja i iskustava iz pristupnog procesa i institucijske prilagodbe uvjetima članstva u EU-u.

Razgovaralo se i o boljoj prometnoj povezanosti, s naglaskom na Jadransko-jonski autoput te o suradnji na području gospodarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara