Nogalo o situaciji na Srebrnjaku: Kolege i ja se moramo očitovati, to je 99% otkaz

Nogalo o situaciji na Srebrnjaku: Kolege i ja se moramo očitovati, to je 99% otkaz
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BIVŠI ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu Boro Nogalo, profesorica Marijana Turkalj i zamjenik pomoćnika ravnatelja bolnice za kontrolu kvalitete zdravstvene zaštite i nadzora Davor Plavec u petak su dobili nalog prema kojem se moraju očitovati o optužbama koje im se stavljaju na teret ili im prijeti otkaz.

Nogalo kaže kako su razlog za to sati iz pripravnosti i prekovremeni sati, odnosno jer su kao članovi Uprave radili i u klinici s pacijentima.

''Dobili smo nalog za očitovanje, ali očitovao se ili ne – to je 99 posto otkaz'', rekao je Nogalo za Dnevnik.hr i dodao kako ''cijeli zdravstveni sustav počiva na više prekovremenih sati nego što je to dozvoljeno''.

“Otkaze zbog prekovremenih može dijeliti samo netko tko je zločest”

Ispričao je kako su oni, iako su u upravi i dalje liječnici i da to nisu prestali biti.

'Mi kao Uprava nismo prestali biti doktori, nismo prestali brinuti za pacijente, naši su pacijenti djeca. Prof. Turkalj je vodila struku, imala je najveći odjel. Onda možete misliti koliko smo pogriješili što je ona imala neki prekovremeni sat. U ingerenciji Davora Plavca je bila akreditacija bolnice. Dječja bolnica Srebrnjak jedina je međunarodno akreditirana državna javna bolnica u Hrvatskoj'', podsjeća Boro Nogalo.

Kaže da otkaze zbog prekovremenih sati može dijeliti ''samo onaj tko ne zna sustav, tko je zločest i tko radi protuzakonito i zna da ćemo mi dobiti na sudu, ali njega to nije briga. Mi smo tvorci Srebrnjaka na ovom nivou. Mičući nas, miču ključne ljude koji mogu dovršiti projekt'', kaže Nogalo.

“Samo u pola godine bilo je sedam inspekcija”

Nogalo je ispričao i kako su ga u 23 godine posjetile stotine inspektora i da nepravilnosti nikad nije bilo.

Ipak, samo je u zadnjih pola godine imao sedam inspekcija.

“Samo u zadnjih pola godine imao sam sedam inspekcija. Svaka inspekcija je gledala naše plaće i niti jedna nikada nije našla nikakav problem na plaći, a na nju ide sve – dodaci, koeficijenti, prekovremeni. I sad su oni tu našli nešto da nije u redu'', kazao je.

Smatra da ''privatni lobi želi Srebrnjak, žele Brestovac. Sve je to ekipa koja radi to što radi. A nažalost, stranke i svi koji bi nas trebali štititi ne rade to. Jedino što mi je preostalo jest da pričam i dalje, i vjerojatno je to donkihotovska borba, ali ja ću se i dalje boriti za Srebrnjak i za djecu, a ne za privatne lobije'', poručio je Boro Nogalo za Dnevnik.hr.

“Kako se gradonačelniku sudi, a i dalje je gradonačelnik?”

Nogalo kaže da mu nije uručeno rješenje o očitovanju jer u petak nije bio na poslu. 

"Čak i da smo krivi, kakve veze ima otkaz? Postoje institucije koje će to utvrditi. Kako je gradonačelnik kojem se sudi i dalje gradonačelnik? Kao, napravili smo neki kriminal, a dobili redovni otkaz. Pa kako to?'', pita se Nogalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara