"Nogometni fašist" Bilić: Navijači koji ističu nacistička obilježja nisu ozbiljni

"JESMO li postali previše mekani prema nogometnim fašistima?" - pita se u svom najnovijem tekstu dopisnik britanskog Guardiana iz SAD-a Steven Wells, zgrožen "nogometnim fašizmom" hrvatskog izbornika kojeg smješta bok uz bok s Paolom Di Caniom.

Kao i svaki pravi sportski novinar s Otoka, Wells je opsjednut nogometom. I vidno frustriran što u Philadelphiji nitko ne dijeli njegov entuzijazam. Za Amerikance su nogometni obožavatelji, piše Wells, samo skupina nacističkih pijandura koji žive da bi izazivali nerede. I zato smo sami krivi. Tako nam i treba kad su nam fašisti u nogometu postali normalna pojava, kad smo ih počeli tolerirati. Najistaknutiji među nogometnim fašistima je, naravno, Paolo Di Canio, koji nikad nije krio da je zaljubljen u Mussolinija, ali samo nekoliko koraka za njim kaska - Slaven Bilić.

Hrvatski izbornik u očima Guardianovog novinara tek je nešto manje zlo od igrača koji golove proslavlja fašističkim pozdravom, idealizira Mussolinija i Hitlera i u razgovorima s medijima ponosno ističe: "Da, ja sam fašist, pa što?".

Bolje sveučilišni baseball nego nogometni fašisti Hrvati i Nijemci

"Gledam ja tako u teretani utakmicu između Njemačke i Hrvatske kad se odjednom ispred mene stvori neki debeli američki gad, baci jedan pogled na televiziju i kroz stisnute zube zareži prema osoblju: 'Možemo li gledati nešto američko'. Jedan pritisak dugmeta na daljinskom upravljaču i na televiziji se pojavi sveučilišni baseball", piše Wells.

No, pravom Englezu nitko ne može uskratiti zadovoljstvo gledanja nogometa pa su televizijom uskoro opet trčali Ivica Olić i Niko Kranjčar kraj zbunjenih Ballacka, Podolskog, Klosea...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je to - upitala me žena kraj mene. Europsko nogometno prvenstvo, odgovorio sam. 'Europski nogomet? Pa oni su tamo svi ludi. Nisu li svi oni nacisti ili tako nešto'", odgovara sportski osviještena Amerikanka. I tko je za to kriv? Pa Slaven Bilić.

"Hrvatski izbornik možda igračima pušta Thompsona, ali je divna osoba"

Wells podsjeća na nedavni događaj kad je Bilić navodno u razgovoru s novinarom britanskog Observera branio navijače koji svojim tijelima na tribinama formiraju oblik svastike, mašu nacističkim zastavama i rasističkim povicima izražavaju ljubav prema domovini. "Bilić kaže da to nije problem jer ti dečki 'nisu ozbiljni'. A uz to, u Engleskoj ima puno više nacista nego u Hrvatskoj", piše Wells te sarkastično primjećuje kako je još jedan istaknuti engleski novinar opisao Bilića: "U brojnim aspektima on je divna osoba... i neloš nogometni menadžer".

Wells indirektno ističe i kako su zahvaljujući Bilićevim recentnim uspjesima za njega interes pokazali brojni engleski klubovi, a kako je hrvatski izbornik neskriveni anglofil za očekivati je da je Premiership negdje u njegovoj budućnosti. Guardianovom se dopisniku to nimalo ne sviđa.

"Već mogu zamisliti konferenciju za novinare. Predsjednik vašeg najdražeg premierligaškog kluba predstavlja Bilića sljedećim riječima: 'Iako je možda istina da je bio trener hrvatske reprezentacije u razdoblju kad su redovito puštali pjesmu ekstremnog desničara i nacionalista Thompsona, koji u svojim spotovima prikazuje nacističke koncentracijske logore i ustaške časnike, čiji obožavatelji na koncerte dolaze u fašističkim uniformama i koji u javnost izlazi s izjavama: 'Nemam ništa protiv Židova, ali nije imao ni Isus Krist pa su ga razapeli'; Slaven Bilić je ipak divna osoba i neloš nogometni menadžer".

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara