Norac sutra započinje s iznošenjem obrane u slučaju Medački džep

SUTRA bi na zagrebačkom Županijskom sudu obranu trebao početi iznositi Mirko Norac, hrvatski general optužen u prvom postupku za ratne zločine koji je preuzet od Haškog suda.

Norac je bio mladi pukovnik i zapovjednik 9. gardijske brigade tijekom akcije u Medačkom džepu, u kojoj je počinjen ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima.

U optužnici stoji da je neposredno prije akcije imenovan zapovjednikom Sektora 1, borbene skupine osnovane posebno zbog te operacije.

General Rahim Ademi, još jedan optuženi, u svojoj je obrani krajem prošlog mjeseca ustvrdio da je Norac, kao zapovjednik Sektora 1 i vodeći operativac na terenu, cijelo vrijeme akcije mimo zapovjednika izravno komunicirao s tadašnjim načelnikom Glavnog stožera Jankom Bobetkom.

No, Norčeva obrana takve tvrdnje odbacuje, negira da je Sektor 1 uopće i postojao, dok su pisane zapovijedi, koje mu ne idu u prilog, više puta nazvali falsificiranima.

Norac je već osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina nad civilima u Gospiću 1991., dok zatvorsku kaznu trenutno izdržava u Lipovici.

Njega se, zajedno s Ademijem, tereti za kršenje međunarodnih konvencija o zaštiti civila, ali i ratnog i humanitarnog prava o postupanju sa zarobljenim neprijateljskim vojnicima, ranjenicima i bolesnicima, civilima, njihovom imovinom i ratnim plijenom, dok se optužnicom ne osporava legitimitet akcije.

A.P.
Foto : AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara