Nordijske zemlje od Komisije traže da prisili Mađarsku na prihvat tražitelja azila

Nordijske zemlje od Komisije traže da prisili Mađarsku na prihvat tražitelja azila

Foto: FAH

NORDIJSKE zemlje zatražile su od Europske komisije da donese "potrebne mjere" kako bi Mađarsku obvezala da prihvati tražitelje azila koji su se prvi put prijavili na njezinu teritoriju, doznaje se u srijedu.

U pismu s nadnevkom 9. rujna kojega je AFP dobio presliku, Danska, Finska, Island i Švedska izražavaju "veliku zabrinutost" zbog odbijanja Budimpešte da u skladu s Dublinskim ugovorom prihvati migrante na svom teritoriju.

Po tom ugovoru migranti trebaju zatražiti azil u prvoj zemlji u Schengenskom prostoru u kojoj daju otiske prstiju i zemlja članica mora obraditi njihov zahtjev.

No Mađarska već nekoliko mjeseci odbija izvršavati svoje obveze na što ju pozivaju europske zemlje, upozoravaju nordijske zemlje u pismu u kojemu donose i presliku tipskog dopisa koji šalje Budimpešta.

Mađarski otpor

"Obavještavamo vas da (...) ne možemo prihvatiti nikakav premještaj (u Mađarsku) na ime Dublinskog ugovora. Molimo vas da otkažete svaki premještaj koji je u tijeku i molimo vas da ubuduće ne planirate premještaje u Mađarsku na temelju tog ugovora", navodi se u dokumentu.

Nadležni ministri nordijskih zemalja ocjenjuju da je takvo stajalište "nepoštovanje europskih zakona" i pozivaju europskog povjerenika za migracije Dimitrisa Avramopoulosa da "odmah reagira".

"Važno je da europske zakone, pa tako i Dublinski ugovor, primjenjuju sve zemlje članice. U protivnom se moraju donijeti mjere" kojima će se na to prisiliti, upozoravaju potpisnici pisma.

Mađarska vlada se brani poručujući da po Dublinskom ugovoru zahtjeve za azil treba obraditi zemlja u kojoj migrant ulazi u EU te predbacuje Grčkoj da ne izvršava svoj dio ugovora.

Mađarski premijer Viktor Orban organizira 2. listopada referendum protiv raspodjele migranata u EU-u, uz potporu masovne i žestoke kampanje vlade protiv imigracije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara