Norveška desna vlada ne želi smanjiti državni udio u telekomu Telenor

Norveška desna vlada ne želi smanjiti državni udio u telekomu Telenor
Foto: EPA

NORVEŠKA vlada desnog centra ne planira iskoristiti pravo na prodaju do 20 posto vlasničkog udjela u telekomunikacijskoj tvrtki Telenor jer je želi zadržati u zemlji, objavilo je danas ministarstvo trgovine i industrije.

Država je vlasnik 54 posto udjela u Telenoru, a parlament je 2015. godine odobrio plan koji vladi omogućuje smanjenje vlasničkog udjela na 34 posto.

U vladi su tada tvrdili da bi dozvola za smanjenje udjela tvrtki olakšala spajanje i akvizicije.

Neće tražiti novu dozvolu za prodaju Telenorovih dionica

"Ta dozvola nije iskorištena i, na temelju sveobuhvatne analize, vlada smatra da nema razloga za njezino produljenje", rekao je ministar trgovine i industrije Torbjoern Roe Isaksen.

"Razlog je državnog vlasništva nad Telenorom želja da se zadrže vodeća tehnološka i industrijska tvrtka i njezine upravljačke funkcije u Norveškoj. Država kao vlasnik želi ostvariti najveći mogući povrat tijekom vremena”, objašnjava ministar.

Iz ministarstva su poručili i da neće tražiti novu dozvolu za prodaju Telenorovih dionica.

Treća najveća kompanija u Norveškoj

Telenor je treća najveća kompanija u Norveškoj, nakon proizvođača nafte Equinora i banke DNB. Ima 183 milijuna klijenata u devet zemalja Skandinavije i Azije.

Vlada je također glavni dioničar Equinora i DNB-a, proizvođača metala Norsk Hydro, proizvođača umjetnih gnojiva Yare i skupine za proizvodnju oružja Kongsberg.

Iz ministarstva su danas poručili i da će, u slučaju da neka od tih kompanija predloži spajanje ili preuzimanje koje bi moglo utjecati na vlasničke udjele države, vlada prije sklapanja sporazuma zatražiti odobrenje parlamenta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara