Norveška obustavlja nove dozvole za izvoz oružja Saudijskoj Arabiji

Norveška obustavlja nove dozvole za izvoz oružja Saudijskoj Arabiji
Foto: 123rf

NORVEŠKA je objavila da obustavlja nove dozvole za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju nakon nedavnih događaja u zaljevskoj zemlji i situacije u Jemenu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odbio je reći je li odluka djelomično motivirana ubojstvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu 2. listopada. "Odlučili smo da u sadašnjoj situaciji nećemo dati nove dozvole za obrambeni materijal ili višenamjensku robu u vojne svrhe Saudijskoj Arabiji", rekao je ministar vanjskih poslova Eriksen Soereide u izjavi.

Njemačka je prošli mjesec rekla da će prekinuti izvoz oružja Saudijskoj Arabiji sve dok se ne razjasni Khashoggijevo ubojstvo.

Norveška objava stigla je tjedan nakon što je ministar vanjskih poslova pozvao saudijskog veleposlanika u Oslu radi prosvjeda protiv Khashoggijeva ubojstva.

"Odluka (da se obustave dozvole) je donesena nakon obuhvatne procjene događaja u Saudijskoj Arabiji i nejasne situacije u Jemenu", stoji u izjavi ministarstva vanjskih poslova.

Saudijska Arabija vodi koaliciju snaga protiv Hutua povezanih s Iranom, u sukobu zbog kojega je jemenski narod na rubu gladi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara