"Nositelji ustaške ikonografije - unajmljeni provokatori i krajnje nerazumni nostalgičari"

GLAVNI urednik Glasa Koncila, vlč. Ivan Miklenić, komentirajući komemoraciju u Bleiburgu, koja ni ove godine nije prošla bez ustaškog znakovlja, naveo je kako je "riječ o unajmljenim provokatorima i krajnje nerazumnim nostalgičarima".

Miklenića je zasmetalo to što su mediji prilikom izvještavanja s Bleiburškog polja naglašavali ikonografiju koja se ondje pojavila te tako "odvratili pažnju od partizanskih zločina", ponajviše zato što su "oni koji se s ustaškim oznakama pojavljuju u javnosti ili provokatori, unajmljeni od neprijatelja hrvatskog naroda da naškode Hrvatima, ili krajnje nerazumni nostalgičari, koji ne znaju u kojem svijetu žive i kakvu štetu čine hrvatskom narodu".

U jednom od svojih komentara Miklenić je naveo kako "aktualni odnos pojedinih društvenih faktora, pojedinaca i medija prema Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, u crkvenim redovima pobuđuje nove nedoumice, čuđenja i nova pitanja". Naime, osvrnuo se na medijsko rastezanje priče o "pomoći katoličkog klera ustašama", kako stoji u navodu koji je izrečen u Jasenovcu.

"Državo Hrvatska, progovori o svojoj djeci pogubljenoj!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu naslova "Državo Hrvatska, progovori o svojoj djeci pogubljenoj!", u kojem se govori o Danu sjećanja na žrtve Bleiburga, navodi se kako su "i ove godine, kao puno puta do sada, neki mediji ideološki kruto i bezobzirno, neobjektivno i senzacionalistički izvješćivali o cijeloj obljetnici, pri čemu im je najmanje važan bio pijetet prema žrtvama".

"Tako je, usprkos javno iznesenoj brojci o 1.300 grobišta, jedan internetski portal u svom izvješću pisao o `desecima` njih. Iako je bilo pojedinaca u crnim odorama, jedan je zagrebački tjednik u internetskome fotoizvješću tome posvetio čak trećinu slika. U jednome je izvješću `najgore` prošao potpredsjednik Hrvatskoga sabora čije su riječi toliko `ublažene` da je onima koji su ga slušali bilo teško prepoznati njegov govor", navodi se u tekstu.

"Zanimljivo je da se u komentarima nitko nije zapitao o opravdanosti toleriranja onih znakovlja u Hrvatskoj u ime kojih i pod kojima je počinjen ne samo blajburški zločin nego i svi drugi u poraću. Jednako tako nitko nije smatrao potrebnim upitati nekoga s `inkriminiranom` odjećom o razlozima njezina nošenja. Dobio bi između ostaloga i odgovore koji jasno upućuju na odgovornost nekih najviših hrvatskih dužnosnika koji razumijevanjem i relativiziranjem zločina, čak i njegovim opravdanjem, polariziraju i radikaliziraju političku scenu", dodaje se u Glasu Koncila.

I.M.
Foto: CRORadio.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara