Nova anketa: HDZ pobjeđuje na izborima za EP, ali puno je raznih kombinacija

Nova anketa: HDZ pobjeđuje na izborima za EP, ali puno je raznih kombinacija
Screenshot: HRT

OD JUČER HRT donosi HRejting, istraživanje raspoloženja biračkog tijela koje je provela agencija Promocija plus prema načelu cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo +/-2,62%.

HDZ daleko najjači

Danas su donijeli rezultate ankete o izborima za Europski parlament.

Tako bi, da su danas izbori, HDZ opet osvojio najviše - 27% glasova. S gotovo 11% manje glasova slijedi ga SDP koji ima 16,4%. Treći je Živi zid s 9,3%, a četvrta Amsterdamska koalicija s 8,4%. Među prvih pet je i Most koji uživa potporu 6,4% birača.

Listu stranaka ispod izbornog praga predvode Neovisni za Hrvatsku, koji su sa svojih 4,3% tom pragu najbliži. HRejting pokazuje da bi od stranke Milana Bandića s 3,6% kod birača, da su danas izbori, bolje prošla novoosnovana stranka Dalije Orešković - Start koja bi dobila 4,1%.

Skupinu stranaka ili koalicija kojima ova anketa ne daje nikakve šanse za prolazak u Europski parlament predvodi koalicija Hrasta i konzervativaca aktualne europarlamentarke Ruže Tomašić. Osvojili bi tek 2,8%. Još lošije kod birača prolazi Pametno s 2,6% te vladajući HNS s 2,3% i HSLS 0,7%.

Sve ono što je još preostalo na hrvatskoj političkoj pozornici dijeli 1,6% glasova. Od čak 1400 ispitanika dva mjeseca prije izbora poprilično je mali broj neodlučnih birača, samo 10,6%.

Dosta raznih kombinacija za mandate

Hrvatska trenutačno u Strasbourgu ima 11 zastupnika. Hoće li ih od lipnja imati isto toliko ili 12, ovisi o Britancima, odnosno Brexitu.

Prema HRejtingu, mandate bi na euroizborima sigurno osvojile četiri stranke, odnosno koalicije. HDZ bi dobio 5, jedan više nego što ima sada. SDP bi dobio upravo onoliko koliko je šefu te stranke nužno za opstanak na čelu - 3. Prema HRejtingu, birači bi u Europski parlament "odveli" i protivnike hrvatskog članstva u Uniji - Živi zid. Oni i Amsterdamska koalicija imali bi po jednog europarlamentarca. Ovo je 10 sigurnih, tzv. fiksnih mandata.

No postoje još dva takozvana granična za koja se, prema postojećim pravilima preračunavanja postotaka u mandate, bori šest stranaka. Tri su s većim šansama da imaju zastupnika više. To su HDZ, Živi zid i Most, koji bi time dobio i jedinog zastupnika u Europskom parlamentu. U igri, ali bez velikih šansi za osvajanje jednog i ujedno jedinog mandata su Neovisni za Hrvatsku, Start i stranka Milana Bandića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara