Nova anketa HRT-a: Ovako bi birači glasali da su danas EU izbori. HDZ je najjači

Nova anketa HRT-a: Ovako bi birači glasali da su danas EU izbori. HDZ je najjači
Foto: HRT

HRT je danas objavio nove rezultate svojeg redovitog mjesečnog istraživanja HRejting. Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja. Kako kažu, riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća 1400 ispitanika pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.  

Ima li na hrvatskoj političkoj pozornici promjena u odnosu na travanj? 

Ako je suditi prema HRejtingu, hrvatski su birači nepokolebljivi. Da su izbori bili jučer, HDZ bi s 27,2% ponovno bio relativni pobjednik. Kao što je zanemariv njihov pad, tako je zanemariv i SDP-ov rast. No ipak je ovaj mjesec uspio prijeći 18% i skupiti 18,1%. HRejting pokazuje da bi dvije vodeće stranke vlast mogle sastaviti samo zajedno, takozvanom velikom koalicijom. Ili, pak, koaliranjem, koje se trenutačno čini nevjerojatnim, HDZ-a sa Živim zidom i Mostom zajedno. Jer još samo te dvije stranke prelaze izborni prag. Živi zid ima 7,8%, a Most blizu 6,8%.

Golemu skupinu onih ispod i poprilično udaljenih od izbornog praga predvodi Mislav Kolakušić. Najbliže su mu Neovisni za Hrvatsku. Slijede: HSS, stranka Milana Bandića, Start i HNS, koji je nakon dugo, dugo vremena uspio zabilježiti kakav-takav rast. U skupini ispod 2% je šest stranaka: Glas, Hrast, Pametno, IDS. Potom HSU na samo jedan posto i HSLS, koji je jučer obilježio 30 godina postojanja, ispod 1% - samo 0,6%. 

Svi ostali iz hrvatskog registra političkih stranaka podijelili bi 3,4% glasova. Neodlučni birači su konstanta. Ovaj mjesec ih je gotovo jednako kao i prošli. 

Kakvu sudbinu strankama HRejting predviđa na europskim izborima za 6 dana

Anketa HRT-a provedena je prije velikog predizbornog skupa HDZ-a s Angelom Merkel i tzv. spitzenkandidatom pučana Manfredom Weberom i prije dolaska spitzenkandidata socijalista Timmermansa SDP-u ili, pak, prije Mostova završnog skupa jučer u Zagrebu. No neovisno o tome, opći bi zaključak HRejtinga, koji se ponavlja iz mjeseca u mjesec, bio - sve stranke na izborima za Europski parlament dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament. 

U brojevima to izgleda ovako: na čelu petorke koja prelazi izborni prag i dalje - HDZ, koji je ovaj mjesec pao ispod 25% i dobiva 24,5%. Nasuprot, SDP je narastao - za 0,7% na 16,4%. Treći je i ovaj mjesec Živi zid sa 7,4%. Slijedi ga Amsterdamska koalicija, koja je u odnosu na travanj najviše pala i sad je ispod 7%, točnije 6,9%. Sustiže je Most, koji je trenutačno na 6,7%.

Marijana Petir i Mislav Kolakušić još su bliže izbornom pragu nego u travnju. Ona je sad na 4,8%, a on na 4,7%. Koliko su Suverenisti narasli, toliko su Neovisni za Hrvatsku pali. Tako je lista koju predvodi Ruža Tomašić sad iznad 4% i ima 4,4%, a ona s Brunom Esih na čelu ispod 4% odnosno na 3,6%. Neznatno, ali ipak iznad 3% još je vladajući HNS koji osvaja 3,1%. 

U skupini ispod 3% uglavnom svi padaju. I Bandićeva stranka, i Start Dalije Orešković kojemu se od početka naše ankete potpora gotovo prepolovila. Tu je još koalicija koju predvodi bračni par Puljak. I novost ovaj mjesec - SDSS. Njihova "ćirilično-latinična" kampanja, koju su PR stručnjaci ocijenili najboljom, očito je pogođena. Pupovčeva stranka prvi je put ušla u HRejting s potporom od 1,3% birača. 

Svi ostali s hrvatske političke scene dijele 3,1%. A pozitivno je što broj neodlučnih birača i dalje pada. Ovaj je mjesec ispod 7% i iznosi 6,6%. 

Kako bi to izgledalo preračunato u mandate? 

Kao i prošli mjesec, što znači da želje lidera dviju najjačih stranaka HRejting zasad ispunjava. 

Od 11 sigurnih mandata, HDZ uzima 5, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Za onaj preostali 12., koji će se realizirati jednog dana kad se riješi status Velike Britanije u Europskoj uniji, bori se čak 6 stranaka, odnosno lista. 

Najbliže tom graničnom mandatu su Marijana Petir i Mislav Kolakušić. Malo dalje su HDZ, Živi zid i Suverenisti, a najdalje je od Europskog parlamenta koalicija Neovisni za Hrvatsku-HSP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara