NOVA BRITANSKA IZLOŽBA ISTRAŽUJE VEZE TURNERA I VENECIJE

U Londonu će se krajem godine otvoriti nova izložba koja će istraživati kreativne poveznice između jednog od najvećih britanskih umjetnika i jednog od najiscrpnijih svjetskih izvora tema. L

"Turner i Venecija" u britanskoj galeriji Tate istraživat će utjecaje koji su pokretali J.M.W. Turnera te grad koji je nadahnuo neke od njegovih najupečatljivijih slika.

"Venecija je sasvim sigurno veličanstven izvor tema. Turner i Venecija imali su umjetnički brak sklopljen u raju", izjavio je ovih dana na tiskovnoj konferenciji istraživač Turnerovih djela David Brown.

Joseph Mallord William Turner stvorio je nekih 20.000 ulja na platnu, akvarela i skica prije svoje smrti u 76. godini 1851. Iako je Veneciju posjetio samo tri puta, i to na ukupno samo četiri tjedna, grad Duždeva na vodi svoj je pečat duboko utisnuo u bujnu maštu tada već sredovječnog Turnera.

Nisu ga nadahnjivali samo pogledi na grad koji propada ili djela talijanskih majstora Tiziana i Canaletta, već se hranio i slikovitim djelima Shakespearea i Byrona, spajajući vizualno s literarnim i zauzvrat nadahnjujući pisca Johna Ruskina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba, otvorena od 9. listopada 2003. do 11. siječnja 2004, istražuje Turnerovu ranu umjetničku inspiraciju Venecijom te njegove književne utjecaje.

"On bi tamo otputovao i ranije, ali su mu put prepriječili Napoleonski ratovi", rekao je Brown.

Turnerov prvi posjet 1819. godine iznjedrio je hvaljeni niz akvarela Canala Grande, Giudecce i Trga sv. Marka. Međutim, tek je za svojeg drugog posjeta 1833. godine počeo slikati ulja na platnu s temom grada, koji je dotad već stekao javnu slavu.

Njegov posljednji posjet 1840. godine urodio je još upečatljivijim akvarelima, od kojih su mnogi slikani s prozora njegove hotelske sobe. Iako su time za 65-godišnjeg Turnera završili posjeti Veneciji, njezine su slike i dalje nalazile put u sve apstraktnija djela njegova kasnog razdoblja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara