Nova finska premijerka najmlađa je na svijetu. Sastavlja vladu s još četiri žene

Nova finska premijerka najmlađa je na svijetu. Sastavlja vladu s još četiri žene
Foto: EPA/Facebook

SANNA Marin, tridesetčetverogodišnja finska političarka, postat će najmlađa premijerka na svijetu.

Naime, nakon što je dosadašnji premijer Finske Antti Rinne dao ostavku zbog koalicijskog razdora oko velikog štrajka poštara, njegova Socijaldemokratska stranka izabrala je upravo Marin kao kandidatkinju za premijerku. 

Finska, inače, trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, nakon čega će predsjedavanje preuzeti Hrvatska. Očekuje se da će Marin prisegnuti na dužnost ovaj tjedan, nakon što to bude potvrđeno glasanjem u parlamentu.

Vladu će formirati pet žena, od toga četiri mlađe od 35

Kada to učini, bit će mlađa premijerka i od novozelandske premijerke Jacinde Ardern (39) i od ukrajinskog premijera Oleksija Hončaruka (35). Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz ima, doduše, 33 godine, ali on je odstupio s vlasti u svibnju, kad se njegova vlada raspala zbog skandala s koalicijskim partnerima iz Slobodarske stranke. A Marin je mlađa čak i od sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una, koji prema službenim podacima ima 35 godina.  

A nova finska premijerka vodit će vladu koju je formirala koalicija pet stranka - i sve te stranke sada vode žene, od kojih su tri, kao i ona, mlađe od 35 godina.

Katri Kulmuni (32) je predsjednica Stranke centra i buduća ministrica financija. Upravo je njena stranka izašla iz vladajuće koalicije zbog odluke o "outsourcingu" dijela poštara, što je izazvalo štrajk poštara. Premijer Rinne je na kraju bio prisiljen dati ostavku.

Li Andersson (32) vodi Lijevi savez. Maria Ohisalo (34) predsjednica je Zelene lige, a Anna-Maja Henriksson (55) predvodi Stranku švedskog naroda Finske. 

Rođena u "duginoj obitelji", s dvije mame

Posebno je zanimljiv i podatak da je Marin rođena u takozvanoj "duginoj obitelji", odnosno da ju je odgojio istospolni lezbijski par, kako piše BBC.

To znači da je njen izbor za premijerku, po svemu sudeći, još jedan svjetski presedan. Marin je za finski portal Menaiset 2015. ispričala kako se kao dijete osjećala "nevidljivo" jer nije mogla otvoreno govoriti o svojoj obitelji.

No, dodala je da joj je njena majka uvijek pružala podršku i uvjerila je da može učiniti sve što poželi. Također je bila prva osoba u svojoj obitelji koja je otišla na sveučilište. Sama je u vezi s muškim partnerom, s kojim ima jednogodišnju kćer. 

"Nikad nisam razmišljala o svojoj dobi ni o spolu"

Marin se brzo probila kroz stranačku hijerarhiju pa je tako postala predsjednica gradskog vijeća s 27 godina i parlamentarna zastupnica s 30 godina, 2015. godine. U lipnju ove godine ušla je i u vladu kao ministrica prijevoza i komunikacija.

Kao premijerka, kako piše BBC, Marin vjerojatno neće donositi velike promjene u politici vlade. Glavni prioritet i dalje će biti tranzicija prema takozvanoj "ugljičnoj neutralnosti", odnosno nultoj stopi emisija ugljika iz fosilnih goriva, koji efektom staklenika uzrokuje globalno zatopljenje.

Ipak je dala do znanja da se neće ponašati na isti način kao njen prethodnik.

"Pred nama je puno posla kako bismo obnovili povjerenje", rekla je Marin novinarima nakon što ju je stranka izabrala kao Rinneovog zamjenika. 

Kad su je pitali za njenu dob, odgovorila je: "Nikad nisam razmišljala o svojoj dobi ni o spolu, mislim na razloge zbog kojih sam ušla u politiku i na stvari za koje smo dobili povjerenje glasačkog tijela."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara