Nova ljudska vrsta - Hobbit ili homo floresiensis

JOŠ 2003. godine na zabačenom indonezijskom otoku pronađeni su ljudski ostaci veličine upola manje od normalnog čovjeka, međutim tek sad se pokazalo kako se ne radi o modernim pigmejcima, već o sasvim novoj vrsti, nazvanoj Homo floresiensis ili hobbit, zbog njihove tjelesne građe.

Visine između 90 centimetara i jednog metra te težine od samo 30-35 kilograma, ovi maleni lovci nastanjivali su taj otok sve do 8.000 godina prije Krista, procjenjuju antropolozi, koji su dugo vremena vodili raspravu oko porijekla ovih pećinskih patuljaka.

Sličnosti i sa čovjekom i sa čimpanzom

Znanstveni tim predvođen Williamom Jungersom sa sveučilišta Stony Brook u New Yorku, proučio je ostatke nove vrste te su analizom hobbitovih stopala došli do zaključa da je ta vrsta zapravo vrlo slična čovjeku.

Stopalo homo floresiensisa ima iste karakteristike kao i ono u čovjeka te na njega, baš kao i kod čovjeka, pada čitava težina tijela, kad je u uspravnom položaju, što nije karakteristika niti jedne vrste velikih majmuna. Ipak stopalo hobbita u mnogim je drugim aspektima neobično primitivno te podsjeća i na stopalo čimpanze, zbog kratkog palca i dugih ostalih nožnih prstiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije potomak homo erectusa

Znanstvenici su isto tako uzeli u obzir i nedavne arheološke dokaze iz Kenije, koji su pokazali kako je moderno čovječje stopalo evoluiralo prije više od 1,5 milijuna godina, što je razdoblje homo erectusa. Profesor Jungers i njegovi kolege pretpostavljaju, s toga, da predak pronađenog hobbita nije bio homo erectus, nego primitivniji humanoid, čija rasprostranjenost po jugoistočnoj Aziji još uvijek nije dokumentirana.

Inače, mozak homo floresiensisa iznimno je malen i iznosi tek trećinu čovječjeg mozga, a donedavno su znanstvenici pretpostavljali kako su je ova vrsta nastala evolucijskim procesom nazvanim "otočnim patuljaštvom", koje se odvijalo kroz više milenija.

B.V.
Foto: wikipedia.org/Telegraph

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara