Nova optužnica protiv Pripuza, tvrde da je oštetio proračun za 5,2 milijuna kuna

Nova optužnica protiv Pripuza, tvrde da je oštetio proračun za 5,2 milijuna kuna
Foto: Borna Filić/Pixsell

USKOK je podignuo novu optužnicu protiv Petra Pripuza. 

Tereti ga da je uz pomoć 11 suradnika, među kojima je i njegov sin Ante, malverzacijama s prodajom metalnog otpada nezakonito zaradio 39,8 milijuna kuna. Državni proračun pri tome je oštećen za gotovo 5,2 milijuna.

Uz oca i sina Pripuz USKOK je, kako se neslužbeno doznaje, optužio Matu Jurišića, Zdeslava Rimca, Jakšu Michielija Tomića, Antu Ljubičića, Vesnu Knežević, Miru Ćurčića, Markicu Bajića, Vjekoslava Kneževića, Ivana Nakića i Stipu Buljubašića.

U istrazi izmijenjen činjenični opis i umanjena šteta

Pod istragom je uz njih bio i u međuvremenu preminuli Goran Paštar, a do podizanja optužnice USKOK je izmijenio činjenični opis te umanjio štetu koja se ranije procjenjivala na 98 milijuna kuna i još 22 milijuna kuna neplaćenog PDV-a.

Osim za zločinačko udruživanje, USKOK 12 optuženih tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te poticanje ili pomaganje u tim nedjelima.

USKOK tvrdi da je Pripuz zločinačku organizaciju okupio 16. siječnja 2012. te da su navodne nezakonitosti radili do travnja 2017.

Radi realizacije tog cilja Pripuz je, po sumnjama tužiteljstva, osmislio i kontrolirao funkcioniranje sustava prikazivanja ulaza metalnog otpada u tvrtku "korištenjem drugih društava... u svrhu fakturiranja istog otpada".

Pritom je znao da te tvrtke nemaju potrebne dozvole za gospodarenje otpadom, da ne raspolažu djelatnicima, mehanizacijom ni prostorima za bavljenje tom djelatnošću te da se nalaze pod njegovom stvarnom kontrolom. Tvrtke su pritom korištene "u svrhu fakturiranja istog otpada od izvornog prodavatelja do društva", a otpad su stvarno preuzimali zaposlenici i mehanizacija tvrtki pod Pripuzovom kontrolom i to neposredno od izvornog prodavatelja.

Novac podizan u gotovini i korišten za kupnju metalnog otpada na crno

Tako je na ime plaćanja fakturiranog otpada došlo do odljeva novca s računa društva pod Pripuzovom kontrolom na račune izdavatelja faktura.

Novac je potom podizan u gotovini i dijelom korišten za nabavu metalnog otpada na crno, a dijelom vraćan Pripuzu i njegovu sinu Anti, navodi USKOK.

Pripuz je, kako sumnjaju, nadzirao i način podjele izvučenog novca, dok je Jurišić navodno rukovodio "osnivanjem i poslovanjem društava sa svrhom njihovog korištenja za izdavanje faktura za prodaju metalnog otpada međusobno i prema društvu te korištenja njihovih bankovnih računa za primanje novca sa izvorištem u imovini društva".

Ostale optuženike USKOK tereti da su izdavali neistinite račune za prodaju metalnog otpada te podizali novac i predavali ga Petru i Anti Pripuzu.

USKOK predložio uzimanje imovinske koristi ocu i sinu Pripuz

Na temelju fiktivnih računa koje su četiri tvrtke izdale Pripuzovom poduzeću isplaćeno je gotovo 189 milijuna kuna, od čega je "neposredno s računa ili nakon prijenosa na račune drugih društava pod njihovom kontrolom" u gotovini isplaćeno ukupno preko 168 milijuna kuna. Od toga je kod Pripuza i njegova sina navodno završilo 39,8 milijuna kuna, a preostali dio je korišten za gotovinsko plaćanje nabave metalnog otpada na crno.

Na taj je način tvrtka, po tvrdnjama USKOK-a, oštećena za 39,8 milijuna kuna, a državni proračun za 5,19 milijuna kuna neplaćenog PDV-a po računima za otkup metalnog otpada.

USKOK je izvijestio i da je u optužnici predložio oduzimanje imovinske koristi od Petra i Ante Pripuza.

Zbog ovog je slučaja Petru Pripuzu, kojemu se za nezakonitosti s otpadom sudi i u aferi Agram, početkom lipnja 2017. određen istražni zatvor koji mu je zamijenjen mjerama opreza na slobodi nakon što je uplatio 7,5 milijuna kuna jamčevine. Nekoliko dana kasnije i Ante Pripuz je pušten na slobodu uz jamčevinu od 5,5 milijuna kuna.

USKOK-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigao optužnicu protiv P. P. (1957.), A. P. (1981.), M. J. (1981.), Z. R. (1970.), J. M.-T. (1971.), A. LJ. (1965.), V. K. (1960.), M. Ć. (1955.), M. B. (1979.), V. K. (1974.), I. N. (1956.) i S. B. (1960.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i poticanja na utaju poreza ili carine, sve u sastavu zločinačkog udruženja. (26. 2. 2020.)

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 16. siječnja 2012. do 4. travnja 2017., u Hrvatskoj, stvarno upravljajući poslovanjem trgovačkog društva (dalje: društvo) iz Zagreba, povezao u zajedničko djelovanje II. do XII. okr., odredivši kao cilj njihova djelovanja stjecanje značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge na štetu navedenog društva te oštećenje Državnog proračuna neplaćanjem dužnog poreza na dodanu vrijednost.

Radi realizacije tog cilja I. okr. je osmislio i kontrolirao funkcioniranje sustava prikazivanja ulaza metalnog otpada u društvu korištenjem drugih društava osnovanih odnosno korištenih u svrhu fakturiranja istog otpada od izvornog prodavatelja do društva. Iako je I. okr. znao da ta druga društva nemaju potrebne dozvole za gospodarenje otpadom, da ne raspolažu djelatnicima, mehanizacijom niti prostorima za bavljenje tom djelatnošću te da se nalaze pod njegovom stvarnom kontrolom koju ostvaruje posredstvom II. od VII. okr., ona su korištena u svrhu fakturiranja istog otpada od izvornog prodavatelja do društva, a otpad su stvarno preuzimali zaposlenici i mehanizacija društva pod kontrolom I. okr. i to neposredno od izvornog prodavatelja.

Tako su na ime plaćanja fakturiranog otpada bili provedeni odljevi značajnih novčanih sredstava sa računa društva pod kontrolom I. okr. na bankovne račune izdavatelja faktura. Ta sredstava su zatim podizana u gotovini i dijelom su korištena za nabavu metalnog otpada 'na crno', a dijelom su vraćana I. i II. okr., pri čemu je II. okr. zajedno s I. okr. nalagao plaćanja tako izdanih faktura i primao povrat novca podignutog u gotovini.

Osim toga je nadzirao i način njegove raspodjele, dok je III. okr. operativno rukovodio osnivanjem i poslovanjem društava sa svrhom njihovog korištenja za izdavanje faktura za prodaju metalnog otpada međusobno i prema društvu te korištenja njihovih bankovnih računa za primanje novca sa izvorištem u imovini društva. Pritom su IV., VII., IX. i V. okr., u dogovoru s III. okr., osigurali izdavanje sadržajno neistinitih računa za prodaju metalnog otpada od strane društava pod njihovom kontrolom, a VIII. okr. je, u dogovoru s V. okr., izrađivala i knjižila takve račune za dio društava. Potom su, nakon uplata od strane društva pod kontrolom I. okr., osigurali podizanje novca s računa tih društava i daljnju predaju I. i II. okr., a u podizanju sredstava su sudjelovali IV., VII., IX. i V. okr. te u dogovoru s njim i VI., X., XI. i XII. okrivljeni.

Na temelju računa koje su četiri društva izdala društvu pod kontrolom I. okr., to društvo je na njihove račune isplatilo ukupno 188.962.711,68 kuna, od čega je neposredno sa računa ili nakon prijenosa na račune drugih društava pod njihovom kontrolom, u gotovini isplaćeno ukupno 168.204.283,71 kuna. Od tog iznosa je u protupravnu imovinsku korist I. i II. okr. vraćeno 39.804.285,96 kuna, a preostali dio je korišten za gotovinsko plaćanje nabave metalnog otpada 'na crno'.

Na opisani način društvo je oštećeno za 39.804.285,96 kuna, a Državni proračun Republike Hrvatske za 5.195.431,15 kuna neplaćenog PDV-a po računima za otkup metalnog otpada.

USKOK je u optužnici predložio da se od I. i II. okrivljenom oduzme nezakonito stečena imovinska korist."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara