Nova otkrića o spiljskim crtežima u južnoj Africi

VELIKA zbirka spiljskih crteža u središtu južne Afrike mogla bi biti mnogo starija nego što se to prije mislilo i mogla bi baciti novo svjetlo na povijest naroda San koje su zatrli Europljani.

Koristeći se posebnom spektrometrijskom tehnikom arheolozi s britanskog sveučilišta Newcastle i australskog državnog sveučilišta u Canberri ustanovili su da su crteži stari barem 3 tisuće godina, a ne tisuću kako se prije vjerovalo.

"Ne samo da smo ustanovili da su crteži stariji nego što se mislilo, nego ih sada možemo usporediti s iskopinama u skloništima koje smo već uspjeli datirati", kazao je arheolog Aron Mazel.

Crteži za koje je Mazel kazao da su religijskog karaktera te da opisuju svakodnevne događaje i životinje, nalaze se u planinama uKhahlamba u Drakensberg parku koji graniči s Lesotom. Područje je proglašeno zaštićenom svjetskom baštinom 2000. godine.

"Ovo je važan korak naprijed u tumačenju jedne od najboljih svjetskih spiljskih umjetnosti", rekao je Mazel u intervjuu Reutersu. "Osim toga, također će nam pomoći da bolje razumijemo jedno od ključnih razdoblja južnoafričke i svjetske povijesti", istaknuo je Mazel.

Crteži, kojih je 40.000, otkriveni su prije 150 godina, te su svrstani među najpoznatija djela spiljske umjetnosti.

Mazel, koji je 20 godina radio u muzeju u Pietermaritzburgu pokraj parka Drakensberg, rekao je da su iskopavanja stjenovitih skloništa već omogućila mnoštvo informacija o narodu San tijekom tisućljeća.

Narod San, općenito prihvaćen kao prvo stanovništvo u južnoj Africi, bili su lovci-sakupljači.

Poznato je da su bili u slikovitom drakensberskom području otprilike već prije 8.000 godina, a njihova je zajednica preživjela do 19. stoljeća.

Međutim narod San dotukla je velika ekspanzija europskih doseljenika širom južne Afrike u 19. stoljeću, te bolesti, rat i izgladnjelost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara