Imenovana nova slovenska veleposlanica u Hrvatskoj

Imenovana nova slovenska veleposlanica u Hrvatskoj

Foto: FAH

NOVA slovenska veleposlanica u Hrvatskoj je Smiljana Knez, kojoj su hrvatske vlasti dale agreman pa će uskoro stupiti na dužnost, objavila je u četvrtak Slovenska televizija.

Smiljana Knez je profesionalna, odnosno karijerna diplomatkinja s dvadesetogodišnjim stažem u ministarstvu vanjskih poslova. Do prošle godine bila je veleposlanica u Češkoj Republici, nakon čega je preuzela sektor za ljudska prava u ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magistrirala je na Kraljevskom koledžu u Londonu, a doktorirala u Ljubljani na Fakultetu političkih znanosti s temom "Uloga nedržavnih čimbenika u međunarodnim oružanim sukobima". U njoj je obradila pitanja utjecaja nevladinih organizacija i privatnih ustanova na procese posredovanja među državama te procese lobiranja u međunarodnoj politici.

Bivšem slovenskom veleposlaniku Vojku Volku mandat je istekao u kolovozu prošle godine, malo nakon izbijanja takozvane arbitražne afere koja je naštetila kontaktima i odnosima dviju država. Od onda je tekuće poslove veleposlanstva vodio otpravnik poslova Marko Rakovec.

Aleksander Geržina, koji je u rujnu trebao preuzeti dužnost veleposlanika Slovenije u Hrvatskoj, odustao je od imenovanja nakon što su već bili završeni svi formalni postupci i dobiven agreman Hrvatske zbog nerazjašnjene afere oko navodnih nezakonito isplaćenih naknada za korištenje osobnog automobila dok je bio veleposlanik u Austriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara