Nova tehnologija razdvajanja sperme može omogućiti odabir spola djeteta

Nova tehnologija razdvajanja sperme može omogućiti odabir spola djeteta
Foto: 123rf

ZNANSTVENICI su razvili novu tehniku razdvajanja sperme koja bi u budućnosti mogla omogućiti parovima koji koriste proces medicinski potpomognute oplodnje da biraju spol djeteta, piše Science Alert.

Otkrili su jednostavnu metodu za odvajanje sperme s X kromosom od one s Y kromosomom.  

Usporili “ženske plivače“

Naime, kod sisavaca, ali i kod mnogih drugih životinja, ženke imaju XX kromosome, a mužjaci XY. Kad ženka stvori jajnu stanicu, ona će imati samo jedan od dvaju X kromosoma, nikad Y. No muška sperma ima jednak udio “plivača“ koji nose X i Y kromosome, a japanski genetičari su izgleda osmislili metodu s kojima ih mogu razvrstati.

Naime, koristeći se kemikalijom resiquimod, usporili su spermije s X kromosomom i izdvojili ih. Kada su pri oplodnji koristili tu sporiju spermu, dobili su leglo s 80% ženki, a kada su koristili bržu, leglo s 90% mužjaka. Iako ova tehnika još nije savršeno razrađena i ne nudi stopostotnu sigurnost, ona ipak daje vrlo dobre rezultate za tako jednostavnu i jeftinu metodu odabira spola.

"Upotreba ove metode pri ljudskoj reproduktivnoj tehnologiji je spekulativna i neistražena te uključuje značajne etičke probleme, nepovezane s efikasnošću ove tehnike“, rekao je reproduktivni biolog Masayuki Shimada sa Sveučilišta Hirošima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara