Nova TV: Pokrećemo spor jer smo prisiljeni otkazati završno sučeljavanje

Tekst: I.Kri.
Foto: Boris Kovačev (Cropix)

NEZAVISNI predsjednički kandidat Josip Jurčević danas je pokazao dokument u kojem je Agencija za elektroničke medije Novoj TV uputila dopis u kojem od nje traži da poštuje zakonske propise kako bi svi kandidati pod jednakim uvjetima i u jednakom vremenu imali prilike iznijeti izborne programe.

Jurčević traži da se sva nadležna državna tijela, javnost i šest povlaštenih predsjedničkih kandidata suprotstave najtežem obliku diskriminacije kojeg provodi Nova TV. Tvrdi kako je ta televizija 10. prosinca u svom sučeljavanju na kojem je bilo šest kandidata za predsjednika izvršila "najtežu diskriminaciju šestorice predsjedničkih kandidata", a najavila je i kako će tu diskriminaciju nastaviti u svojim daljnjim emisijama.

Nova TV odustala od sučeljavanja

Jurčević od Državnog izbornog povjerenstva i Agencije za elektroničke medije traži da poduzmu sve kako bi se spriječilo daljnje diskriminiranje šestorice kandidata. "Nadležna državna tijela koja ne izvrše svoju zakonsku obvezu mogu se smatrati dijelom korupcijske hobotnice koja se širi Hrvatskom", rekao je Jurčević te dodao kako je svoje prigovore poslao i u Izbornu promatračku misiju OSCE-a u Hrvatskoj.

"Nakon opomene Agencije za elektroničke medije Nova TV prisiljena je otkazati planiranu emisiju 'Predsjednička utrka' najavljenu za 23. prosinca 2009. te na ovu odluku Agencije namjerava pokrenuti upravni spor", stoji u priopćenju komercijalne televizije.

Izborne propise koji se odnose na medije treba mijenjati

"Namjera uredništva Nove TV bila je praćenjem izborne kampanje stvoriti što veći interes gledatelja za predstavljanje predsjedničkih kandidata i time potaknuti veći interes za izlazak na predsjedničke izbore, uz poštivanje svih zakonskih obveza", tvrde sa Nove TV te dodaju kako će građani ostati uskraćeni za završno sučeljavanje.  Smatraju i kako bi trebalo promijeniti izborne propise koji se odnose na medije, jer su neki zakoni neprikladni za primjenu u komercijalnim elektroničkim medijima.

Zanimljivo je kako je baš ta televizija najavljivala kako će imati završno sučeljavanje kandidata prije prvog kruga izbora, dok je njihov novinar Mislav Bago rekao kako se za to nisu niti utrkivali sa HRT-om, jer je njihov informativni program najbolji u državi. U HRT-ovim se kuloarima pričalo kako je to još jedan udarac javnoj televiziji.

Sučeljavanje trebalo potvrditi status najrelevantnijeg informativnog medija u državi

Nova TV se hvalila i svojim prvim sučeljavanjem te su tvrdili kako su po gledanosti do nogu potukli kolege sa konkurentskog HRT-a. Tada su najavljivali kako će pečat na status najrelevantnijeg informativnog medija u Hrvatskoj staviti na sučeljavanju 23. prosinca. Sada je sigurno kako se to neće dogoditi, jer toga sučeljavanja neće ni biti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara