Nova vlast u Zimbabveu proglasila dan Mugabeova rođenja praznikom

Nova vlast u Zimbabveu proglasila dan Mugabeova rođenja praznikom

Foto: Hina

DAN rođenja bivšeg zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea, 21. veljače, proglašen je praznikom u toj južnoafričkoj zemlji, što je znakovita odluka donesena tek nekoliko dana nakon prisege novog predsjednika, pišu državna glasila.

"Odlučeno je da će 21. veljače biti neradni dan i zvat će se Dan mladosti Robert Gabriel Mugabe", piše dnevnik The Herald pozivajući se na službene novine.

Pod pritiskom vojske koja je u noći na 15. studenog preuzela vlast u zemlji, Robert Mugabe (93), je morao otići s vlasti koju je čvrstom rukom obnašao 37 godina.

U petak ga je na predsjedničkoj dužnosti zamijenio njegov bivši blizak suradnik koji se prometnuo u suparnika, Emmerson Mnangagwa kojeg je 6. studenog razriješio potpredsjednčke dužnosti.

Leo Mugabe, nećak Roberta Mugabea, rekao je odgovarajući na upit AFP-a tijekom vikenda da je bivši predsjednik "dobro" i "veseli se novom razdoblju života". Ta izjava potvrđuje da Robert Mugabe i njegova supruga Grace zasad ne razmišljaju o odlasku iz zemlje što se spominjalo ovih dana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara