Novac koji nam otmete prvo trošite na svoje plaće, a onda na škole i bolnice, zato sam protiv poreza

Novac koji nam otmete prvo trošite na svoje plaće, a onda na škole i bolnice, zato sam protiv poreza

 Foto: Facebook

VJEROVALI ili ne, nemam ništa protiv novih poreza. Generalno gledano, i u poslu i privatno, nemam ništa protiv trošenja na školovanje djece (trošim pozamašne svote na privatne škole), nemam ništa protiv plaćanja zdravstvene zaštite (prijavljen sam na relativno visoku plaću, plaćam doprinose na zdravstveno i vrlo malo koristim javni sustav te dodatno plaćam većinu privatno), nemam ništa protiv dobro obučene policije i vojske, nemam ništa protiv snažnog sustava socijalne zaštite (i sam jako puno doniram onima koje smatram potrebitima) i slično.

Pa tako, porez koji bih platio par postotaka više na plaću, na dobit, na nekretnine, imovinu pa čak i PDV - financijski bih preživio i stvarno bih uživao u prolasku kraj novih vrtića, super opremljenih škola, prekrasne moderne Sveučilišne bolnice. Rado bih gledao kako eskadrila novih kanadera podere požare u začetku, vožena rukama dobro plaćenih i opremljenih pilota. Mirnije bih spavao kad bih znao da vatrogasci imaju nove kamione, snažne i ispravne pumpe, crijeva koja ne cure i opremu koja bi ih spasila od eruptivnih požara.

Rado bih komunicirao (manje offline, više online, ako ikako može) s manje državnih službenika, ali kompetentnih i dobro plaćenih, brzih i uslužnih. Platio bih silne novce državnim službenicima koji bi se stvarno prihvatili uklanjanja nepotrebnih propisa, ubrzanju sudskih procesa i stvarnoj internalizaciji javne uprave. Stvarno bih platio. Platio bih porez na dobit 30 %, a ne 18 %, pristao bih da mi dernete porez na sve što imam i što ste mi već oporezovali. Pristao bih da mi dignete prirez na 25 %. Pristao bih da plaćam zdravstvo još par postotaka više.  

Novac koji nam otmete prvo trošite na sustav

Znate što je problem, dragi zaposlenici uprave, javne i lokalne? Problem je što vam ne vjerujem da će i lipa dodatnog poreza otići u bilo što od navedenog. Ne vjerujem vam da će, i da doprinos za zdravstvo dignete 25 %, liste čekanja nestati i da će sirota blagajnica ili dijete s teškom dijagnozom dobiti lijek odmah, pregled u propisanom roku i da ćemo u bolnicama imati smještaj dostojan čovjeka (bar na nivou nekog lošijeg hostela). Dajte mi samo jedan iskren i realan razlog, jedan dokaz, a ne obećanja, pa ću prvi zagovarat porez na imovinu, povećanja prireza i slično. Problem je što i sad imate dovoljno za većinu gore nabrojanog. No novac, koji nam otmete, prvo trošite na sustav. Na sebe. Prvo vaše plaće, koje ni u najvećoj krizi, dok su firme i njihovi zaposlenici padali kao klasje, nisu ozbiljno kasnile niti izostale. Onda vaši troškovi. Pa što preostane - ide u sve gore navedeno.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nama je dovoljno bolno što ste svi skupa oteli naše novce kako bi sebi isplaćivali plaće

Vladi koja bi se hrabro i bez kompromisa upustila u ono što je jedan bivši premijer zvao "bolnim rezovima" - dao bih zrno povjerenja. Ti rezovi su bolni samo vama, samo političarima i samo javnoj upravi. Ne nama, nama su već s vama, dovoljno bolne sve ove godine vašeg izmotavanja, vaše nenadležnosti, vašeg pingponganja s našim sudbinama i vaših prezirnih pogleda preko šaltera.

Nama je dovoljno bolno što ste svi skupa oteli naše novce kako bi sebi isplaćivali plaće, kako bi stvorili mrežu ustanova, ureda, agencija, javnih poduzeća, komunalaca, lokalnih uprava i svega što ni sami ne možete pojmiti i što nas sve, kao mlinski kamen, vuče na dno mora. Novaca za sve nabrojano imate. Pitanje je samo trošite li ih na to što nam već desecima godina obećavate.

Odgovor znate i sami. I zato odlazimo. Zato naša djeca odlaze. Zato je Slavonija pusta. Zato šume gore. Zato plaćamo skuplju struju. Zato nam vlak vozi sporije od bicikala. Zato čekamo na autocestama. Zato smo frustrirani i bijesni. I zato padamo na vaše fore o pločama i priče o povijesti. I zato ćemo se, kad potrošite svu našu, a nakon toga i tuđu lovu, ponovo, pod vašim vodstvom - pobiti.

Stoga nije bitno kako se bilo koji novi porez zove, nije bitno što je njegovo uvođenje opravdano, što se moji kolege ekonomisti, daleko pametniji od mene, s tim porezom slažu i što bi isti možda imao neko opravdanje. Utakati dodatnu vodu u već probušeni lonac neće nikad dati pun lonac. Zakrpajte prvo lonac i onda ulijte nove vode. Krenite oštro i odlučno skidati debele nakupine hrđe, zakrpajte par većih rupa i onda dođite s idejama o novom prirezu i/ili porezu!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara