Novac od dokapitalizacije NLB-a utrošit će se za saniranje loših poslovnih poteza u Hrvatskoj

Foto: 24ur

"NOVAC poreznih obveznika neće se koristit za razvoj i širenje Nove ljubljanske banke, već će se njime samo ublažiti rane od loših poslovnih poteza i u Hrvatskoj", objavila je slovenska medijska kuća 24ur o aferi NLB.

> Istražuje se NLB: Kroz kredite u Sloveniji i inozemstvu "nestalo" 30 milijuna eura

> Božji poslovi uz pomoć Ljubljanske banke: Crkva vlasnik Luke Zadar?

Podsjetimo, slovenski nacionalni ured za istrage službeno je započeo istraživati moguća kaznena djela u Novoj ljubljanskoj banci koja su se dogodila u Sloveniji i inozemstvu, a navodno je u NLB-u "nestalo" 30 milijuna eura. Tako je prošlog tjedna predsjednica uprave slovenske agencije za nadzor financijskog tržišta Dagmar Komar zatražila od Uprave Nove ljubljanske banke da provede hitnu istragu leasing poslovanja na hrvatskom tržištu. Sličnu istragu zatražila je i Centralna Banka Slovenije nakon što su iz veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj dobili informacije o sumnjivim plasmanima i odlukama Optima Leasinga i OL nekretnina, članica NLB grupe, u nekoliko slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentima radne skupine NLB-a, kako piše 24ur, u zagrebačkoj Optimi leasing nisu se pridržavali niti elementarnih načela dobre bankarske prakse. Tako u tvrtki koja broji 1154 sklopljenih leasing ugovora u vrijednosti preko 100 milijuna eura, postoji neprimjereni sustav donošenja odluka, upitnost postupaka pri odobravanju plasmana, negospodarsko financiranje i nedostatak rezervacija, kasno postupanje u slučaju neplaćanja te alarmantna izloženost kreditnom riziku.

Višemilijunski gubitak

"Višemilijunski gubitak nije iskazan u bilanci Optime leasing, ali su očito iskazane neke druge pozicije jer je društvo prošlu godinu završilo s 10 milijuna eura gubitka, a uz to je navodno imalo i 70 milijuna eura loših, nenaplativih plasmana", citira 24 ur izvješće radne skupine NLB-a u kojemu se dodaje da su to sve neslužbene brojke, jer prave, priznate službene brojke, odgovorni još uvijek ne žele iznijeti.

Ovih se dana u aferi koja trese Sloveniju javila i državna komisija za sprečavanje korupcije koja kaže da ima nekoliko otvorenih pitanja koja se posredno ili neposredno odnose i na NLB, ali za sada ništa što bi se odnosilo na sestrinske tvrtke u inozemstvu.

Nisu ni smjeli poslovati u Hrvatskoj

Isto tako valja naglasiti da je svojedobno Hrvatska narodna banka čvrsto zatvorila vrata Novoj ljubljanskoj banci za ulazak na hrvatsko bankarsko tržište sve dok se ne riješi pitanje oštećenih štediša Ljubljanske banke, no NLB se preko leasing tvrtki aktivno bavila kreditiranjem biznisa s nekretninama. No, čini se kako se im se takav posao na kraju "obio o glavu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara