Novartis "edukacijom" na austrijskom skijalištu podmićuje hrvatske liječnike?

Tekst: I.KA.
Foto: AFP

STOTINJAK hrvatskih liječnika ovaj je vikend na račun slovenskog Leka iz Novartis grupacije boravilo na skijalištu u austrijskom Obertauernu. Iz hrvatske podružnice Leka potvrđeno je da je ovaj vikend održana edukacija za liječnike u Obertauernu.

"O detaljima edukacije ćete se moći podrobnije informirati već u ponedjeljak na službenim web stranicama tvrtke na kojima se objavljuju sve informacije o kompanijskim događanjima. Kako bismo osigurali potpunu transparentnost, Lek planira pozvati predstavnike medija na neki od sljedećih događaja koje ćemo organizirati za medije", kazao je Jerko Jakšić za Business.hr, direktor farmaceutskog poslovanja Leka.

Jakšić dodaje da je edukacija na skijalištu u potpunosti u skladu s relevantnim profesionalnim standardima, promotivnim politikama kompanije Lek, kao i regulativom zemlje u kojoj kompanija posluje. U Austriju su putovali hrvatski kardiolozi, čija imena tvrtka ne želi objaviti pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

U državama s uređenim farmaceutskim tržištem, uobičajeno je da se točno zna s kim surađuju ili za čiji račun putuju liječnici. Obavezni su ispisati formulare o konfliktu interesa, u kojima se navodi sve što su oni, pa čak i članovi njihovih obitelji, koristili na račun farmaceutskih kompanija.

"Ponašanje Leka nije u skladu s etičkim kodeksima"

Sani Pogorelić, predsjednik hrvatske Udruge inovativnih proizvođača lijekova u koje spada GSK, Abbot, Bayer, Lilly, Glaxo i ostale velike farmaceutske tvrtke tvrdi da ponašanje Leka nije u skladu s etičkim kodeksima.

"Lek, nažalost, nije član naše grupacije, te ne podliježu kodeksu rada i etičnosti kojeg potpisuju naše kompanije članice. Mi ne dozvoljavamo takve stvari, jer unutar etičkog kodeksa izričito stoji da edukacija za liječnike mora biti organizirana na mjestu koje je svrhovito za takav događaj, a to Obertauern sigurno nije. Na sreću, postoje naznake da će zakonodavac u Hrvatskoj morati potpisati etički kodeks kojim se regulira odnos farmaceuta i liječnika, a mi se s naše strane za sada trudimo javno prozivati one koji ga se ne pridržavaju, jer nam takvim ponašanjem ruše konkurentnost", tvrdi Pogorelić.

Protiv Novartisa podnesena kaznena prijava radi podmićivanja liječnika

Zanimljivo je da je Slovenija prije nepuna dva mjeseca bila u epicentru velikog farmaceutskog skandala, nakon što je protiv Novartisa tamošnjem antikorupcijskom uredu podnesena kaznena prijava radi podmićivanja liječnika i zdravstvenih dužnosnika na području zemalja bivše Jugoslavije.

Osim izravne korupcije, odnosno davanja desetaka tisuća eura za uvrštavanje lijeka u klinički protokol ili na listu odobrenih lijekova, liječnike se, kako se više puta pokazalo, potkupljivalo i putovanjima.

Brojni liječnici iz više država o trošku Novartisa skijali su na prestižnim skijalištima kao što je američki Aspen. Novartis je također 2007. godine platio izlet u Dubrovnik obiteljima liječnika i njihovim prijateljima. Izlet je plaćao kao donator, a cilj je bio pridobivanje liječnika za propisivanje jednog lijeka koji je bitno skuplji od drugih sličnih lijekova drugih tvrtki. U prijavi su se navodile Srbija, Albanija, Hrvatska, Italija, BiH i Švicarska, no sumnja se da je sve organizirano iz švicarske centrale Novartisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara