Nove optužbe: WikiLeaksovom zviždaču u SAD-u prijeti smrtna kazna

Foto: AFP

AMERIČKI vojnik Bradley Manning, glavni osumnjičeni da je WikiLeaksu dao tajne američke diplomatske depeše, zaradio je još 22 optužbe u vezi s navodnim skidanjem tajnih podataka s kompjutera u Iraku.

Najozbiljnije nove optužbe su da je pomagao neprijatelju tako što je informacije učinio javnima. Osuda za takvu optužbu može biti i smrtna kazna. No u priopćenju iz američke vojske kažu kako za Bradleyja neće tražiti smrtnu kaznu, no na zapovjedniku je da pregleda slučaj i donese posljednju odluku o tome.

U optužnici se ne spominje WikiLeaks

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojni analitičar Manning je sada optužen po čak 34 točke optužnice među kojima su ilegalno objavljivanje obavještajnih podataka na internetu, krađu državnih dokumenata, davanje obrambenih informacija te prebacivanje tajnih dokumenata na svoj kompjuter. Njegov odvjetnik David Coombs je na svome blogu napisao da se obrana pripremala za ove nove optužbe.

Američki dužnosnici su rekli da je Manning prvi osumnjičeni zbog curenja tisuća tajnih dokumenata koji su završili objavljeni na WikiLeaksu. No, u optužnici WikiLeaks se ne spominje. Prošlog kolovoza, Coombs je kazao da ne vidi dokaze koji bi potkrijepili tvrdnju o povezanosti Manninga s WikiLeaksom. No, do službene optužnice protiv Manninga treba proći još nekoliko pravnih koraka.

Zatvoren u samici

Za to vrijeme Manning je zatvoren u ćeliji u vojnoj bazi Quantico smještenoj južno od Washingtona. Njegovi prijatelji su zatražili da mu se malo pogoduje u vezi uvjeta pritvora, jer je smješten u samicu gdje provodi cijeli dan, osim sat vremena kada smije izvan nje zbog vježbanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara