NOVI CROBAROMETAR Kolindi već treći mjesec raste popularnost, podržava je 53 posto ljudi

NOVI CROBAROMETAR Kolindi već treći mjesec raste popularnost, podržava je 53 posto ljudi

Foto: Nova TV

U VEČERANJEM Dnevniku, Nova TV donosi drugi dio istraživanja Crobarometra, i to o popularnosti političara i o tome kakav dojam ostavljalju na građane.

U ovom smo istraživanju uspoređeno je i kako su ispitanici ocijenili i bivšeg predsjednika i bivše premijere u istom razdoblju.

Kolindi raste podrška

Kolinda Grabar-Kitarović već treći mjesec bilježi rast potpore za svoj rad i trenutačno je podržava 53 posto ispitanika a ne podržava je 39 posto. Ne zna, njih 8 posto. Očekivano, 91 posto HDZ-ovog biračkog tijela je uz nju ali i 58 posto birača Mosta. Predsjednica može računati na potporu od tek  27 posto  SDP-ovih birača.

Bivši predsjednik Josipović u istom razdoblju 2012. uživao je veću potporu za svoj rad. Podršku mu je dalo 71 posto ispitanika a njegov rad nije odobravalo njih 20 posto dok 9 posto birača nije znalo.
 
Dojam o vodećim političarima

Predsjednica je i u srpnju među biračima ostavila najviše pozitivnog dojma ili 59 posto ali i  35 posto negativnog dojma.  Andrej Plenković u ovom trenutku među biračima uživa 42 posto pozitivnog dojma i 50 posto negativnog.

Zanimljivo, kada je postao premijer o njemu je pozitivan dojam imalo 63 posto ispitanika. Božo Petrov može među biračima računati na 35 posto pozitivnog dojma i 55 posto negativnog dojma, a Davor Bernardić ima pozitivnu ocjenu od  29 posto ispitanika a negativnu mu daje 52 posto.
 
Zanimljivo, Ivo Josipović je istom razdoblju svojeg mandata 2012. među biračima imao 77 posto pozitivnog dojma a 17 posto negativnog.

Bivši premijeri

Kod bivših premijera najbolje je, nakon 10 mjeseci u Banskim dvorima, prošla Jadranka Kosor. O njoj je u travnju 2010. pozitvan dojam imalo 57 posto ispitanika. Potom slijedi Zoran Milanović o kojemu je u rujnu 2012. pozitivan dojam imalo 44 posto ispitanika.

Tu je sada Andrej Plenković s potporom birača ili pozitivnim dojmom od 42 posto u ovom mjesecu a na začelju je Ivo Sanader o kojemu je pozitivan dojam u rujnu 2008. imao 41 posto ispitanika.


 
I na kraju, školskim ocjenama, kako bi građani ocijenili tri institucije. Ured Predsjednice dobio bi ocjenu 2,95 ili trojku, Banski dvori pak, imaju ocjenu 2,33 ili dvojku, a HrvatskI sabor ima ocjenu 1,96 ili dvojku.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske, metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara